Yurttaş, 1. derece sit alanında kurulmak istenen balık çiftliklerine itiraz ediyor

Haber: Abidin YAĞMUR

*

Turizme zarar verdiği gerekçesiyle Balıkesir’in Edremit ilçesinden çıkarılarak Mersin’in Aydıncık ilçesi kıyılarına taşınmak istenen balık çiftlikleriyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde sona yaklaşıldı. Son şekli verilen ÇED raporuna itiraz 24 Haziran itibariyle doldu. İtirazın son gününde çevre örgütleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne itirazlarını sundu.

Mersin Çevre Platformu (MERÇED) bileşenleri, itiraz dilekçelerini sunmadan önce bir basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklama yapan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, Agromey Gıda ve Yem Sanayi ve Tic. Anonim Şirketi‘ne ait balık çiftliklerinin Balıkesir Edremit’ten Mersin Aydıncık’a getirilmek istendiğine dikkat çekti.

‘Bakanlık, balık çiftlikleri hakkında bilgisiz’

Mersin’de halkın, yerel yöneticilerin, meslek odalarının itirazlarına rağmen balık çiftlikleri kurulmak istendiğini ifade eden Aslan, bu çiftliklerin çeşitli kimyasallar, ilaçlar, antibiyotikler, GDO’lu yemler ve ölü balıklarla denizi kirleteceği endişesini dile getirdi.

Aslan, “Balık çiftliklerinin ÇED raporlarının içeriği incelendiğinde bilimsellikten uzak raporların içerik bilgilerinin ve hesaplamalarının yanlışlarla dolu olduğunu görüyoruz. Raporlar kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlanmış olup Çevre ve Şehircilik Bakanlığının balık çiftlikleri konusunda bilgisiz olduğu ortaya çıkmıştır” dedi.

‘Deniz, çok kısa sürede kirlenecek’

Aydıncık’ta balık çiftliği kurulmak istenen alanın çevresinde doğal ve tarihi sit alanları olduğunu, Akdeniz foklarının yaşam alanı olarak tescilli bölgenin aynı zamanda turizme uygun plajlara sahip olduğunu kaydeden Aslan, “Akıntı hızının uygun olmamasından kaynaklı, balık çiftliklerinde kullanılacak malzemelerden ve çiftliklerin kıyıya yakın kurulum planından dolayı denizimizin çok kısa sürede kirleneceği ortadadır. Bölgenin en önemli turizm alanı bu kıyılar olup 3-5 kilometre ötedeki balık üretim çiftliklerinde oluşan her türden kirleticiler hâkim rüzgâr ve akıntılarla çok kısa sürede bu plajlara ulaşabilecek ve bu kıyıları olumsuz etkileyecektir. Bu bölgede turizm sektörü çok olumsuz etkilenecektir. Bern Sözleşmesi’yle korunan Akdeniz fokları da çok zarar görecektir” ifadelerini kullandı.

‘Balık çiftliklerinin kurulacağı alan 1. derece arkeolojik sit alanı’

Mersin kıyılarına balık çiftlikleri kurulması kararının 2008’de alınan bir bakanlık kararına dayandırıldığına dikkat çeken Aslan, “Mersin bir turizm merkezidir. Balık çiftlikleri 2008 yılında alınan eski bir kararla kurulamaz. Bölgenin turizm sektörü 2008 yılından günümüze kadar çok gelişmiştir. Balık çiftliklerinin kurulacağı bölgeler birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanları olarak ilan edilmiştir. Bu nedenle Mersin Valiliğinin ve ilgili bakanlıkların 2008 yılında almış olduğu karar güncel değildir. Güncel olmayan bir kararla balık çiftliklerinin kurulması yasalara aykırıdır” dedi.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete