Kategoriler: İklim KriziManşet

Yunanistan’da sonbahar yangınları: İki kişi yaşamını yitirdi

Yazar:
Haber Merkezi

Yunanistan‘ın güneyindeki Mora bölgesinde, sahil beldesi Xylokastro yakınında ormanlık alanda çıkan büyük orman yangınında gece boyunca iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İtfaiye teşkilatı, sekiz su atma uçağının da yardımıyla yaklaşık 350 itfaiyecinin, bugün erken saatlerde yangını büyük ölçüde kontrol altına almayı başardığını söyledi.

Pazar günü çıkan yangının ardından önlem olarak yarım düzine köyün gece boyunca boşaltılması emredildi. Alevler, sıcak bir bahar ve sıcak bir yaz nedeniyle kuruyan ormanlara doğru esen çok kuvvetli rüzgarlarla körüklendi.

Euronews‘in aktardığına göre, yetkililer, ölen iki kişinin pazar günü geç saatlerde kayıp ilan edilen yerel sakinler olduğuna inanıldığını söyledi.  Atina’nın yaklaşık 150 kilometre güneybatısındaki etkilenen bölgedeki evlerin akıbetiyle ilgili henüz bilgi bulunmuyor.

Bir yaz döneminde 4 bin 500’den fazla yangın

Yunanistan, diğer güney Avrupa ülkeleri gibi, her yaz yıkıcı orman yangınlarıyla boğuşuyor. Son birkaç ayda ülkede 4 bin500’den fazla orman yangını çıktı.

Ağustos ayında Atina‘nın kuzeydoğusunda çıkan yangının kuru çam ormanlarını yok etmesi üzerine hastaneler ve yerleşim bölgeleri boşaltılmak zorunda kalmıştı .

Ülke, tekrarlayan sıcak hava dalgalarıyla karşı karşıya kalırken haziran ve temmuz ayları Yunanistan’da kaydedilen en sıcak aylar oldu.

2023 yazında da Yunanistan’da hakim olan 16 günlük rekor uzunluktaki sıcak dalgası, AB’de şimdiye kadar kaydedilen en büyük orman yangınını körüklemiş ve en az 28 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Akdeniz hızla ısınıyor

Dünya Meteoroloji Örgütü ve Avrupa Birliği’nin iklim ajansı Copernicus‘a göre, Avrupa, küresel ortalamanın yaklaşık iki katı hızla artan sıcaklıklarla dünyanın en hızlı ısınan kıtası.

Bu durum en çok Orta ve Güneydoğu Avrupa ile Akdeniz‘de hissediliyor; özellikle de Yunanistan’ı ağır biçimde etkiliyor. Adalardan oluşan mozaik yapısı, farklı mikro iklimler, savunmasız kalıyor.

Sıcak ve kuru hava koşullarıyla birleşen denizlerdeki sıcak dalgaları ise Eylül 2023’teki Daniel Fırtınası gibi daha sert ve daha sık fırtınalara yol açarak ülkenin aşırı havadan kaynaklanan sorunlarına katkıda bulunuyor.

Bu yıl ülkede orman yangınlarının etkisini azaltmak için yeni yasalar çıkarıldı. Bunlar arasında ormanlık alanların içinden veya yakınından biyokütlenin çıkarılmasının zorunlu kılınması da yer alıyor. Uzmanlar ayrıca orman yangınlarıyla mücadele için drone’lar ve sıcaklık sensörleri gibi bir dizi teknik çözümü de inceliyor .

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024