Kategoriler: DünyaManşet

Yunanistan’da İsyan!

Yunanistan’da şu dakikalarda ülkenin iflas etmesini önlemek ve IMF/AB tarafından verilmesi planlanan borçların önkoşulu olarak sunulan kemer sıkma önlemleri görüşülürken, dışarıda da onbinlerce Yunanistanlı’nın katıldığı bir isyan yaşanıyor.

Parlamento önündeki Syntagma Meydanı’nda TSİ 21:30 itibariyle 30 bin civarında gösterici olduğu ve bu sayının sürekli arttığı bildiriliyor. PAME Sendikası tarafından düzenlenen protestolarda da 15 bin civarında göstericinin bulunduğu belirtiliyor. Bazı kaynaklara göre ise gösterici sayısı 100 bini geçti, 6 bin polis de onlarla çatışıyor.

Bu adresten canlı olarak izlenebilen “devrim”de göstericilerle polis arasında parlamento binası önünde, Syntagma Meydanı’nda çok şiddetli çatışmaların yaşandığı görülüyor. Polisin gaz bombasıyla saldırdığı protestocular taş ve molotof kokteylleriyle karşılık veriyor. Bir çok banka ve Starbucks gibi işyerlerinin alevler içinde olduğu belirtilirken meydandan mütemadiyen patlama sesleri yükseliyor. Stadiou’daki üniversite kütüphanesinde de yangın çıktığı bildirildi. Yanan bina sayısının TSİ 21:50 itibariyle 13’e yükseldiği belirtiliyor. Bazı otellerin protestocuları polis şiddetinden korumak için kapılarını açtığı ve göstericilere geçici sığınak sağladığı belirtiliyor.

Bu haberin yazıldığı dakikalarda polis barikatını aşarak parlamentonun tam önüne ulaşan göstericilerin sayısının oldukça arttığı görülüyor.

Yunanistan’ın içinde bulunduğu mali krizden çıkmak ve ülke olarak iflasını önlemek için ihtiyaç duyduğu IMF ve AB borçlanması için bu iki kurumdan da “Kemer sıkma politikalarını iyice güçlendir” talebi geliyor. An itibariyle mecliste tartışmalar hızla devam ediyor.

BBC, parlamentoda Yunanistan Komünist Partisi’nden bir milletvekilinin imzalanmak istenen anlaşma metnini Maliye Bakanı’nın yüzüne fırlattığını bildirdi.

Twitter’dan gelen binlerce yorumdan bazıları dikkat çekiyor: “Bizim AB’yi kandırdığımızı söylüyorlar. Yalan söylediğimizi, tembel olduğumuzu, çalışmaktansa dans etmeyi tercih ettiğimizi söylüyorlar. Evet, dans etmeyi tercih ediyoruz.. AMA ATEŞLE DANS!“. Bir başka yorumda “Syntagma Meydanı’nın Tahrir’den farkı yok!” deniyor. Bir başka yorumcu, “Demokrasi doğduğu yerde ölüyor” diyerek yaşanan polis şiddetine dikkat çekiyor.

Gelişmeleri bildirmeye devam edeceğiz…

 

(Yeşil Gazete Özel HABER)

 

 

Paylaş
Yazar:
Durukan Dudu