Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) enflasyon rakamlarını açıkladı. Oranlar arasında uçurum var. Enflasyon TÜİK’e göre yüzde 55,18 , ENAG’a göre yüzde 126,91.
TÜİK deprem felaketi nedeniyle, şubat ayında Gaziantep, Malatya ve Hatay bölge müdürlüklerine bağlı olan illerde “alan (saha) fiyatları” derlenemediğini belirtti.
TÜİK, bu üç bölge müdürlüğüne bağlı illerde “işyeri barkod tarama verileri” ve veri kazıma yöntemi ile “internetten derlenen fiyat verilerinin” kullanımına devam edildiğini söyledi.
Şubat ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 7,36 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Gıdayı yüzde 5,69 ile eğitim, yüzde 4,07 ile lokanta ve oteller grubu izledi.
Şubat ayında giyim grubunda fiyatlar yüzde 1,76; alkollü içecekler ve tütün ise yüzde 0,43 geriledi.Yıllık bazda en yüksek artış yüzde 74,34 ile lokanta ve otellerde kaydedildi.Sağlık harcamalarında şubat ayında sağlık grubunda yıllık artış yüzde 70,08; gıda ve alkolsüz içeceklerde ise yüzde 69,33 oldu.
İstanbul Ticaret Odası‘nın (İTO) verilerine göre de şubatta İstanbul‘da perakende veriler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78,62 arttı. Şubatta İstanbul’da aylık enflasyon ise yüzde 3,83 oldu.
Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre, şubat ayında tüketici fiyat endeksi yüzde 7,21 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 126,91 oldu.
ENAG Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) ve TÜİK ana harcama grup enflasyon oranlarına göre, TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en fazla aylık azalış yüzde -1,28 ile eğlence ve kültür, en fazla yükseliş ise yüzde 49,35 ile Sağlık kaleminde gerçekleşti.
TÜİK, ENAG’a yeni bir dava açtı. Davayı sosyal medya hesabından duyuran ENAG kurusucu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, “Yine mi dava açtınız sayın TÜİK yöneticileri? Sahaya inip enflasyonu ve milli geliri doğru dürüst ölçseniz topluma yararınız olur belki. Bu defa mahkeme salonuna geleceksiniz ama, geçen sefer olduğu gibi kaçmak yok” ifadelerine yer verdi.
TÜİK, ENAG’ın yayınladığı enflasyon rakamlarıyla kurumun itibarının zedelendiği gerekçesiyle geçen yıl dava açmış ve ENAG’ın verilerinin yayınlanmaması için “ihtiyati tedbir” talebinde bulunmuştu.
Davanın duruşması 2022’de Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi‘nde görülmüş; duruşma hakimi, TÜİK’in açmak istediği davanın reddine karar vererek duruşmayı bitirmişti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…