Reuters
Dünyanın en büyük üreticisinin çevre bakanlığı, yeni küresel plastik antlaşma görüşmelerinden bir hafta önce yaptığı açıklamada, Çin‘in plastik kirliliğiyle mücadeleye yönelik uluslararası çabalara katılacağını duyurdu. Çin ayrıca atıkları azaltmak için mevcut politikalarını geliştireceğini bildirdi.
100’ün üzerinde ülkenin temsilcileri, Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Konferansı‘nın öncesinde plastik kirliliğiyle mücadele amaçlı bir anlaşmayı görüşmek üzere 28 Şubat-2 Mart tarihlerinde Nairobi‘de bir araya gelecek. Bazı ülkeler üretim sınırlamaları çağrılarının yanı sıra daha fazla tek kullanımlık plastik ürünün aşamalı olarak kaldırılması yönünde taahhütler talep edecek.
Reuters’in aktardığına göre; Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı sözcüsü Liu Youbin gazetecilere verdiği demeçte, Çin’in plastik kirliliğini engellemeyi amaçlayan cezalarla birlikte çeşitli yasal kısıtlamalar getirdiğini söyledi. Youbin, Çin’in küresel kirlilik kontrol çabalarına aktif olarak katılacağını da sözlerine ekledi.
Yılda yaklaşık 60 milyon ton plastik üreten Çin, Eylül 2021’de plastik kirliliğine ilişkin “beş yıllık plan” yayınlayarak, 2025’e kadar bütün üretim ve tüketim zincirini kapsayan bir “kontrol mekanizması” oluşturulması çağrısında bulundu.
Ülke büyük şehirlerde tek kullanımlık ürünleri aşamalı olarak kaldırıyor. Çin’deki Dünya Doğayı Koruma Fonu (WWF) Okyanus ve Plastik Programı lideri Patrick Yeung, yabancı plastik çöp ithalatını yasakladıktan sonra Çin’in 2019’da tehlikeli atıklarla ilgili Basel Sözleşmesi‘ni plastikleri de içerecek şekilde değiştirmek için “yapıcı bir rol” oynadığını söyledi. Yeung, “Küresel çevresel ilerleme için liderlik sergilemeye devam etmek istiyorsa Çin’den bu tür hamlelerin daha fazlasını görmeyi umuyoruz” dedi.
50’den fazla ülke yeni anlaşmanın plastik üretim üst sınırı belirlemesini istiyor ancak Çin’in konumu belirsizliğini koruyor. Bakanlık ise konuyla ilgili bilgilendirme yapmıyor.
Greenpeace tarafından yapılan açıklamaya göre; Türkiye’nin plastik atık ithalatı, 2018 başında Çin tarafından alınan yasak kararıyla beraber hızla artmış ve Türkiye, 2019 ve 2020 yılında Avrupa’dan gelen plastik atıkların en büyük alıcısı olmuştu.
Greenpeace‘nin Nisan 2021’deki saha araştırmasında, çoğunluğu İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilen plastik atıkların Adana’da yasa dışı olarak çevreye döküldüğünü ve açıkta yakıldığı tespit edilmişti. Ardından döküm alanlarından örnekleri üzerinde inceleme gerçekleştirilmişti. Yasa dışı plastik döküm alanlarından toplanan toprak, kül, su ve tortu örnekleri, hem Greenpeace Araştırma Laboratuvarları’ndan hem de bağımsız bir laboratuvardan bilim insanları tarafından incelenmiş, Adana’da tespit edilen dioksin furan miktarının, kirletilmemiş toprak numunesinin 400 bin katı ve şimdiye kadar Türkiye’de toprakta rapor edilen en yüksek toksik düzey olduğu tespit edilmişti.
1 milyonu aşkın plastik atığın üçte birinden fazlası İngiltere’ye aitti. Adana’daki yasa dışı çöp yakma alanlarında bulunan plastik çöplerin büyük çoğunluğu yine İngiltere ve Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ait hazır gıda ambalajlarıydı. Ağustos 2020’de yayınlanan INTERPOL raporu, 2018’den bu yana, yasa dışı plastik kirliliği ticaretinde endişe verici bir artış olduğunu tüm detaylarıyla ortaya koyuyordu.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…