“Küresel Gıda: Çöpe Atma, İsteme” başlıklı rapora göre bu israfın nedenleri arasında gıdalara gereksiz katılıkta son kullanma tarihi kısıtlamaları getirilmesi, marketlerdeki bir tane alana bir tane bedava gibi kampanyalar, Batılı tüketicilerin kozmetik olarak mükemmel görünüşte gıda talep etmesi ve yetersiz altyapı ve saklama koşulları gibi yanlış tarımsal ve mühendislik pratikleri yer alıyor.
Britanya’da üretilen sebzelerin %30’u satıcıların fiziksel görünüş standartlarına uymadığı için hiç hasat edilmiyor. Avrupa ve Amerika’da tüketicilerin de satın aldıkları ürünlerin yarısını yemeden çöpe attıkları tahmin ediliyor.
Hiç tüketilmeyecek gıdaları üretmek için bir yılda harcanan su miktarı 550 milyar metre küp. 1 kilogram et üretimi için gereken su miktarının 1 kg sebzeyi üretmek için gerekenin 20-50 kat üzerinde olması da etobur beslenmenin gereksiz su tüketimini artırdığı anlamına geliyor.
Enstitü’nün çevre ve enerji bölümünün başındaki Tim Fox dünya çağında çöpe atılan gıda miktarının akıl durdurucu miktarda olduğunu söylüyor. Fox’a göre bu gıda artan nüfusun ve açlık çeken insanlarrın ihtiyacını karşılayabilirdi. Ayrıca çöpe atılacak gıdaların üretilmesi, işlenmesi ve dağıtılması için gereksiz ölçüde su, enerji ve toprak da harcanıyor.
(The Guardian, Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…