Yeşilüzümlüler alarm verdi: Fethiye’nin suyu ve Muğla Arısı tehlikede

Yazar:
Haber Merkezi

MuğlaFethiye’nin Yeşilüzümlü Mahallesi’nde yapılması planlanan Krom Konsantre Tesisine karşı bölge halkının itirazları devam ediyor.

Muğla Dağ Taş Aş Bizim Platformu, Yeşilüzümlü yeşil kalsın diye “Yeşilüzümlü halkı Krom Eleme Tesisi istemiyor! Fethiye’nin suyu ve Muğla Arısı tehlikede” başlıklı bir imza kampanyası başlattı.

Karagedik’teki krom eleme tesisinin büyütülerek Yeşilüzümlü Havzası’na taşınması planlanıyor. Proje tanıtım dosyasında belirtilene göre işletme alanı 9,85 hektar olacak.

Proje alanının Yeşilüzümlü, İncirköy, Koruköy, Kızılbel, Nif’ten Çenger’e, Karacaören’e ve Gökçeovacık’a kadar uzandığını söyleyen Dağ Taş Aş Bizim Platformu, “Sahile indikçe ise Fethiye Körfezi’ni besleyen en önemli derelerin bulunduğu Çiftlik, Kargı, Yanıklar mahallelerini ve buralardan geçen derelerin su kalitesini doğrudan etkileyecek nitelikte bir alana IV. Grup Maden İşletme Ruhsatı verilmiş” dedi.

Yeşilüzümlü ÇED alanı

‘Yeşilüzümlü yeşil kalsın, Fethiye nefes alsın’

İmza kampanyasını başlatan Dağ Taş Aş Bizim Platformu, “Fethiye’mizin her köşesi ayrı bir cennet” diyerek maden işletme tesisinin mevcut işlerine, geçim kaynaklarına ve doğal zenginliklerine zarar vereceğini söyledi.

Fethiye, alternatif tarım ve turizm faaliyetleriyle zengin bir ekosisteme ve kültüre sahip. Bölgede Tarım ve Orman Bakanlığı da balıyla ünlü olan Muğla Arısı için kapsamlı projeler yürütüyor. Fethiye topraklarında aynı zamanda zeytin, bağ inciri gibi bölge ekosistemine ait birçok tarım ürünü ve tıbbi aromatik bitkiler de yetiştiriliyor.

Projenin yalnızca Yeşilüzümlü Havası’nı değil, tüm Fethiye’yi olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Dağ Taş Aş Bizim Platformu, “Ormanları kesip toprağı, havayı, suyu kirleterek yerin altını oyarak değil, zaten sahip olduğumuz değerleri daha ileriye götürerek kalkınmak istiyoruz” dedi.

Yeşilüzümlü halkı, havzanın madenle değil, tarımla, turizmle, temiz havasıyla, organik gıdasıyla, doğa turizmiyle gelişmesini istiyor.

Fethiye’de krom tesisine onay verilen bilirkişi raporu eksik çıktı
Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024