Fotoğraf: Shutterstock
Marketlerde satılan şampuanlar her ne kadar bize parıltılı ve dolgun saçlar vaat etse de içerdiği kimyasallar sebebiyle uzun vadede saçların yıpranmasına ve dökülmesine yol açıyor. Üstelik bu kimyasal içerikler yüzünden saçlarımız temizlense de doğamız giderek daha çok kirleniyor.
Şampuanların etiketlerine baktığınızda verdiği köpürtücü ve nemlendirici etki sebebiyle çoğunlukla amonyum lauril sülfat veya sodyum laureth sülfat gibi kimyasal içeriklerin yer aldığını görebilirsiniz. Bunun dışında sodyum klorür, parabenler ve kanserojen etkisi olduğu da bilinen formaldehitler de sıklıkla karşılaşılan içeriklerden.
Güzel haber şu ki sağlıklı ve doğal saç bakımı için bunların hiçbirini kullanmak zorunda değilsiniz. Evde kolayca yapılabilecek doğal ve aynı zamanda ekonomik şampuan ve saç maskesi tariflerini sizin için bir araya getirdik.
İşte bütün saç tipleri için kolayca uygulanabilecek ilk tarifimiz geliyor. Marketlerden veya aktarlardan bu malzemeleri temin etmek de oldukça kolay. Gerekli malzemeler ise şu şekilde:
Yeşil çayı sıcak su içerisinde birkaç dakika demlemeye bırakın. Daha sonrasında demlenmiş su içerisinde yarım kalıp rendelenmiş doğal sabunu ilave edin. Sabun karışımda iyice çözünene kadar karıştırın. Karışımın içerisinde bir kapsül E vitaminini ve istediğiniz bitkisel yağları karıştırın ve soğumaya bırakın.
Eğer şampuanınız çok koyu kıvamda olduysa o zaman biraz daha rendelenmiş doğal sabun ekleyebilirsiniz. Çok sıvı olduğu durumda ise biraz daha su ekleyerek istediğiniz kıvama ulaşabilirsiniz.
Eğer saç dökülmesinden mustaripseniz sizin için de bir tarifimiz var. Yapım mantığı üstteki tarife çok benzeyen bu şampuanın baş rolü ise ısırgan otuna ait.
Isırgan otunu sıcak su içerisinde yaklaşık 15 dakika demleyin ve daha sonra suyunu süzün. İçerisinde rendelenmiş zeytinyağı sabununu ilave edin ve sabun eriyene kadar karıştırın. Sabun eridikten sonra yaklaşık 10 dakika bekletin ve gliserin ile E vitaminini ilave edin. Soğuyan karışımı kullanmadan önce çalkalayarak saçlarınıza uygulayabilirsiniz.
Ayrıca dökülen saçlar için çam terebentin yağı, menekşe yağı, biberiye yağı veya lavanta yağı da sıklıkla kullanılan maddelerden. Karışımınıza tercihe bağlı olarak birkaç damla ekleyebilirsiniz. Böylece hem daha sağlıklı hem de güzel kokulu saçlara sahip olabilirsiniz.
Saçlarınız çok çabuk yağlanmasının önüne doğal tarifler ile geçmek mümkün. Eğer şampuanım da ‘yağlı saçlara uygun olsun’ derseniz bunun için de bir tarif mevcut. İşte ihtiyacınız olan malzemeler:
Bütün malzemeleri karıştırın ve bir şişeye doldurun. Limon yağı yerine adaçayı yağı veya portakal yağı da kullanabilirsiniz. Benzer şekilde duş sırasında saçlarınıza masaj yaparak şampuanı uygulayın ve durulayın. Böylece yağ oranı dengelenmiş saçlara sahip olabilirsiniz.
Yukarıdaki tariflerde bitkisel yağ seçimini size bırakmıştık. Eğer kepek sorunu yaşıyorsanız seçtiğiniz bir tarif içerisinde şu yağlardan birini kullanabilirsiniz:
Saç derinizin ferahlaması ve yenilenmesi için iki yemek kaşığı aleo vera jeli kullanmak da işe yarayan yöntemler arasında.
Eğer saçlarınız kuruysa 1 yemek kaşığı tatlı badem yağı, argan yağı, Hindistan cevizi yağı, natürel sızma zeytinyağı, avokado yağı veya jojoba yağı da şampuan tariflerinize ilave edebileceğiniz bitkisel yağlar arasında.
Saç dökülmesine karşı evde kolayca ve ekonomik bir şekilde hazırlayabileceğiniz saç maskesi tarifleri de mevcut. Bu tarifi düzenli aralıklar ile saçınıza uygulamak saçlarınızın güçlenmesini sağlayabilir.
Bütün malzemeleri bir kap içerisinde karıştırın. Yatmadan önce saç diplerinize masaj yaparak uygulayın. Saçınızı bir bone yardımıyla kapatın ve tüm gece saçınızda bekletin. Sabah ise su ve hazırladığınız doğal şampuanlar yardımıyla durulayın. İkinci bir tarif ise şu şekilde:
Sarımsakları soyun ve ezin. Ezdiğiniz sarımsakları zeytinyağının içine alın. Ağzı kapaklı bir kapta 24 saat bekletin. Saç diplerinize karışımı uygulayın. Saçlarınızı boneyle kapatıp 2,5 saat bekletin ve yıkayın.
Saçlarınız çok çabuk yağlanmasının önüne de doğal tarifler ile geçmek mümkün. Bunun için çok basit ve etkili olan bir yöntem saçlarınızı şampuan haricinde duş sırasında karbonat ile yıkamak. Eşit miktarda karbonat ve suyu bir şişe içerisinde karıştırın ve saçınızı bu karışım ile saç diplerine masaj yaparak yedirin ve durulayın. Bir başka tarif ise şu şekilde:
Bütün malzemeleri bir su bardağının içerisinde karıştırın. Saçlarınızı yıkadıktan sonra saç diplerinize dairesel hareketlerle sürün. Saçlarınızı ılık havluya sarıp iki saat bekletin ve yalnızca durulayın. Bu işlemi haftada bir kere tekrarlayabilir ve saçlarınızın yağ dengesini sağlayabilirsiniz.
Kepek pek çok kişinin yaşamının bir döneminde yaşadığı sorunlardan biri. Kepeklerin önüne geçmek için saçlarınızı yıkamadan önce bu tarifi deneyebilirsiniz:
Tüm malzemeleri karıştırın. Saç diplerinize masaj yaparak iyice yedirin ve 1 saat kadar saçınızda bekletin. Ardından ılık suyla durulayın. Bu karışımı haftada bir uygulayabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi şampuan seçiminde markaların bize dayattığı ve kimyasal dolu şampuanlara mecbur değiliz. Siz de yukarıdaki tariflerden kendinize uygun birini seçebilir ve kolayca temin edebileceğiniz malzemeler ile bu karışımları saçlarınıza uygulayabilirsiniz. Ancak bütün bu tarifler için dikkat edilmesi gereken birkaç noktayı hatırlatmak isteriz.
Öncelikle şampuanlardaki köpükler genel olarak kimyasal maddeler ile sağlanır. Birçoğumuzda ‘ne kadar fazla köpürürse o kadar iyi temizlenir’ gibi bir algı olabilir. Bu tarifler doğal tarifler olduğu için beklediğiniz köpüklere sahip olamayabilirsiniz ancak gene de temiz ve sağlıklı saçlara ulaşmanıza yardımcı olacaklar.
İkinci önemli bir nokta ise kullandığınız tariflere biraz zaman vermek. Muhtemelen saçlarınız bir alışma sürecinden geçecek. Kimyasallarla vedalaşmanın ardından saçlarınız için bir süre iyi durulanmadığını hissedebilirsiniz. Ancak kısa bir süre sonra saçlarınız da bu doğal döngüye ulaşacak ve kendi doğal canlılığına ulaşacak.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…