Kategoriler: İklim KriziManşet

Yeni Zelanda’da çiflik hayvanlarının çıkardığı gazdan vergi hazırlığı

Başbakan Jacinda Ardern, hayvanların dışkı ve idrar yaptığı ya da geğirdiği sırada çevreye salınan gazlardan alınması planlanan verginin dünyada bir ilk olacağını duyurdu.

5 milyon nüfusa sahip ülkede 10 milyon büyükbaş ve 26 milyon küçükbaş hayvan bulunuyor.

Metan, sera etkisi yaratan gazlar arasında karbondioksitten sonraki en yaygın ikinci gaz. Geçen yıl Glasgow’da düzenlenen COP26 İklim Zirvesi’nde ABD ve AB, metan gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 30 oranında azaltmayı kabul etmişti. Meta salımının en büyük müsebbibi ise doğal gazın üretimi, taşınması ve kullanımı.

Çiftçileri kızgın, Ardern oy kaybedebilir

Hükümetin projesine göre, hayvanların vücuttan attıkları metan ve idrar yaptıkları sırada oluşan azot protoksit nedeniyle çiftçiler vergiye tabi tutulacak.  Üreticilerin bu vergiyi, çevre dostu ürünlerin fiyatlarını yükselterek karşılayabileceklerini söyleyen Ardern, “Bu gerçekçi öneri, bir yandan ürünleri çevreye daha saygılı hale getirirken diğer yandan tarımsal emisyonları düşürecek ve Yeni Zelanda’nın başlıca ihracat markasını daha da kuvvetlendirecek” dedi.

İklim Değişikliği Bakanı James Shaw da “Atmosfere saldığımız metan miktarını azaltmamız gerektiği açık ve bunu nasıl başaracağımız konusunda, tarımda etkili bir emisyon ücretlendirme sistemi kilit bir rol oynayacak” diye konuştu.

Haziran ayında ülkedeki tarım örgütleri, ilk kez hükümetin tarım kaynaklı metan, azot oksit ve karbondioksit emisyonlarına fiyat koymasını önermişti. 

Ülkedeki küçük ve büyükbaş hayvan üreticilerini temsil eden Beef + Lamb New Zealand şimdiden hükümeti yerel çapta uygulanan tedbirleri “dikkate almamakla” suçladı. Yeni Zelandalı çiftçilerin toplamda 1,4 milyon hektar doğal orman alanına sahip olduklarını vurgulayan kuruluş, böylece karbon salımının emildiğini ileri sürdü.

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi