Manşet

Yeni araştırma: Daha geniş çaplı yaşlı ağaçlar çok daha fazla karbon depolayabiliyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde ağaçlar üzerine yapılan yeni bir çalışma daha büyük çaplı yaşlı ağaçların küçük ağaçlara kıyasla orantısız büyük miktarda karbon depolayabildiğini ortaya koydu.

Bulgularını Frontiers Dergisi’nde yayınlayan araştırmacılar, bu bilginin iklim acil durumuyla mücadele kapsamında sera gazı emisyonlarını azaltmak için kullanılabileceğini öne sürüyor.

Karbonun yarısı büyük ağaçlarca depolanıyor

ZME Science’ın aktardığına göre küresel çapta ormanlar ile canlı ve ölü bitki örtüsü yaklaşık 862 gigaton karbon depoluyor. Bu sebeple de ormanlar karbon yutağı vazifesiyle iklim değişikliğine yol açan sera gazı emisyonlarının azaltılmasında kilit bir rol oynuyor.

Washington ve Oregon’daki ağaçları inceleyen araştırmacılar çapı 53,5 santimetreden fazla olan ağaçların yer üstündeki karbon depolarına baktı. Bulgular orman popülasyonunun yalnızca yüzde 3’ünü oluşturan ağaçların ormanın toplam karbon deposunun yüzde 42’sini karşıladığını gösteriyor.

‘Ormandaki rolleri çok büyük’

Çalışmada politika önerisinde de bulunuluyor. ABD’nin Pasifik Kuzeybatı bölgesinde, 53,3 santimetre çap kuralı koyarak ulusal ormanlarda büyük ve yaşlı ağaçların kaybını yavaşlatmak için 1994 yılında bir kural getirildi. Ancak sonradan önerilen bir değişiklikle sınır ölçüsü 76 santimetre olarak güncellendi.

Araştırmanın baş yazarlarından Dr. David Mildrex yaptığı açıklamada “Büyük ağaçlar ormandaki ağaçların küçük bir bölümünü temsil ediyor ancak buna rağmen orman topluluğunda son derece önemli bir rol oynuyorlar. Sağladıkları faydayı geri kazanmak için yüzyıllar gerekebilir” ifadelerini kullandı.

‘53,3 santimetre kuralı uygulanmalı’

Çapı 76 santimetreden büyük olan ağaçları da inceleyen bilim insanları, bu ağaçların orman popülasyonunun yüzde 0.6’sına denk geldiğini ve toplam karbonun yüzde 16’sını yuttuklarını saptadı. Bu da ağaç ne kadar büyük olursa depoladığı karbon miktarının orantısız br şekilde daha da arttığını gösteriyor.

Araştırma ağaçların kesilmesi için uygulanan 53,3 santimetre kuralının ne kadar yerinde ve gerekli olduğunu gösteriyor. Çalışmada eyaletlerin bu çapın altındaki ağaçların da büyümelerine izin vermesi gerektiği belirtiliyor.