CHP’li Gürer’in soru önergesine cevap veren Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, yardım kuruluşlarına et ithatı için izin verildiğini doğruladı, konrol ve analizlerin sağlık şartnamesine göre değil, kendilerinin yaptığını söyledi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine gelen yanıtta, yardım kuruluşlarına da et ithalatı izni verildiği, bu iznin ‘sağlık ve teknik şartlardan muaf tutulduğu’ ortaya çıktı. Bugüne dek Et ve Süt Kurumu’nca kullanılan et ithalat iznin ilk kez yardım kuruluşlarına da verilmeye başlandığına dikkat çeken Gürer, “Yardım kuruluşlarının ithal edeceği et miktarına bir sınırlama da getirilmemiştir” dedi.
Gürer, ithal edilen büyükbaş hayvanlarda çıkan şarbon hastalığı ülke gündemini işgal ederken yardım kuruluşları için Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğ‘e tabi olmadan hayvan ithalatı yapmasına olanak tanıyan yönetmelik düzenlemesini, soru önergesiyle Meclis gündemine taşımıştı. O önergeye Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi. Pakdemirli yanıtında iznin verildiğini doğruladı, “… hayır amacıyla faaliyet gösteren dernek ve vakıflar tarafından ticari amaç güdülmeksizin ülkeye getirilecek sığır etlerinin ithalatı ‘İnsani Yardım ve Hayır Amacıyla Faaliyet Gösteren, İzin Almadan Yardım Toplama Hakkına Sahip Dernek ve Vakıflar Tarafından Ticari Amaç Gözetilmeksizin İthal Edilecek Sığır Cinsi Hayvanlar İçin Taze/Soğutulmuş Çeyrek Karkas (Eşit Olarak Bölünmüş) Teknik Şartnamesi” kapsamında yürütülmektedir’” dedi. Etlerin ülkeye girişinde gereken kontrol ve analizlerin yapıldığını kaydeden Pakdemirli, “uygun olmayan sığır etlerinin ülkeye girişine izin verilmemekte olup imha edilmektedir” yanıtı verdi.
Gürer, Bakan Pakdemirli’den net bir şekilde yanıtını alamadığı şu soruları sormuştu: “Bütün yardım kuruluşlarına mı ithalat yetkisi verilmiştir? Söz konusu ithalatı yapacak yardım kuruluşları nasıl belirlenecektir? Hangi yardım kuruluşları ithalat yapabilecektir? Yardım kuruluşlarının ithal edeceği et miktarına bir sınırlama getirilmemesinin nedeni nedir? Sığır et ithalatında, Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine ilişkin Tebliğ’e tabi olmadan yapılacak ithalatın halk sağlığı açısından riskli olacağını düşünmüyor musunuz?”
Özellikle lop etin menşeinin kemiksiz ete göre zor analiz edildiğini ve zaman gerektiğini hatırlatan Gürer, “Parça etler örnekleme usulü ile kontrol ediliyor, bu nedenle et ithal etmek riskli bir yol. Canlı Hayvan ithal etmek daha kontrollü ancak ülkemizde et ithali zorunlu olmamalı. Bu işleri yapanlar, ticari sır sayılmadan açıklanmalıdır. Zorunlu kalınması halinde dahi yardım ve hayır kuruluşları bu ticari ilişkilere girmemeli, ithal hayvan gelecekse de kamu eli ile ithal edilen hayvanlar yardım ve hayır kurumuna verilmelidir” dedi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…