Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı
Diyarbakır‘ın Çınar ile Mardin‘in Mazıdağı ilçeleri arasında akşam saatlerinde çıkan yangın nedeniyle beş kişi hayatını kaybederken 10’u ağır 44 kişi de yaralandı. Yangının bilançosu gün aydınlanınca ortaya çıktı. Yangında çok bir çobanla birlikte binlerce hayvan can verdi. Binlerce dönüm arazi küle döndü. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanlığı, uydu üzerinden yaptığı tespite göre 66 kilometrelik alanın yangından etkilendiğini açıkladı. Amed Barosu, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.
Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre; en başta anız yangını olduğu belirtilen yangının Tobini mahalesinde elektrik tellerinden kaynaklandığının düşünüldüğü belirtildi. Geniş tarım arazilerine sahip bölgede yangının rüzgârın etkisiyle ilerlediği belirtildi. Yangında zarar gören bölgede buğday, arpa, mercimek ve nohut gibi tahıl ürünlerinin ekili olduğu tarım arazilerinin olduğu ve maki bitki örtüsünde yer alan zeytin gibi ağaçların yetiştiği belirtildi. Yine bölgenin birçok hayvan ve bitki türüne de ev sahipliği yaptığı aktarıldı.
Yangından etkilenen hayvanlar için yetkililerin adım atmadığını belirten köylüler gönüllü veterinerlere çağrı yaptı. Binlerce hayvan yangında can verdi.
Köylülerin ağır yaralı olarak kurtardıkları hayvanları ise arazide tedavi edilmeden bekletiliyor.
Yangın faciasının elektrik tellerindeki kıvılcımın araziye düşmesiyle başladığını söyleyen köylülerden Hasan Abi, “Erken müdahale olsaydı bu kadar insan ölmezdi” dedi. Yangının çıktığı noktada DEDAŞ’ın da çalışma başlatması dikkat çekti.
Yangının çıkışına tanıklık eden 55 yaşındaki Hasan Abi, yangının elektrik tellerindeki kıvılcımlardan çıktığını söyledi. Mazıdağı’nın Şenyuva köyünden olan Abi, Çınar’a bağlı Köksalan (Tobini) köyü yakınlarında elektrik tellerinde meydana gelen kıvılcımların saçılmasıyla yangının başladığını aktardı.
Yangının başlamasıyla köylülerin yangın yerine gelerek kendi imkanlarıyla müdahale etmeye çalıştığını belirten Abi, “Dün akşam hasta ziyareti için Herberî köyüne geldik. Akşam 9 buçuk (21.30) gibi Tobînî köyüne ulaştık. Köye geldiğimiz zaman köyün girişinde elektrik telleri birbirine çarptığını gördük. Dün büyük bir fırtına çıktı. Bir anda yangın çıktı. Halk toplandı, fakat söndürmeye gücümüz yetmedi. Yangına müdahale edecek imkanlarımız yoktu. Yangın çıktığı zaman ne devlet müdahale edebiliyordu ne de bizim müdahale edecek imkanlarımız vardı. Dün eğer bu yangına müdahale edilseydi, bu kadar insan hayatını kaybetmezdi” dedi.
Eskiyen elektrik nakil hatlarını yenilememekle yangının çıkmasında sorumluluğu tartışılan Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi (DEDAŞ) bölgede çalışma yürütmeye başladı. DEDAŞ ekiplerinin, yangının çıktığı iddia edilen direk üzerinde çalışma yürütmesi ise dikkat çekti. Bölge sakinleri ise, DEDAŞ’ın çalışmayla delilleri karartmasından endişe duyuyor.
Öte yandan yangına dair değerlendirmelerde bulunan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ekoloji ve Tarım Komisyonu Eşsözcüsü Melis Tantan, yetkililerin hızla müdahale açıklamalarını eleştirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hızlı müdahale gerçekleştirdikleri yönündeki açıklamasına değinen Tantan, açıklamayı “şovdan ibaret” sözleriyle yorumladı.
“Yangın başladığı andan itibaren gece görüşlü helikopterin bölgeye gönderilmemesi kabul edilebilir bir şey değil” diyen Tantan, “Yangın kısa sürede büyük bir alana yayıldı. Ve maalesef yapılan çağrılara sessiz kalındı. Bu tür durumlarda havadan müdahalenin erken yapılması yangının geniş alanlara yayılmasını engelleyebiliyor” ifadelerini kullandı.
Sadece yangına müdahale etmek ve söndürme çalışması yapmanın yeterli olmadığını kaydeden Tantan, “Aynı zamanda sağlıkçıların ve yaban hayatını yitiren/yaralanan hayvanlar veterinerlerin de ilk müdahaleler için seferber edilmesi gerekiyor. Bu tür felaketlere maalesef ülkemiz sürekli hazırlıksız yakalanıyor. Bu yaşananlar tesadüf ya da kader değildir. Bunlar sorumluların sorumluluklarını yerine getirmemesi ilgili bir durumdur” şeklinde konuştu.
Yangında insanlar, hayvanlar ve ağaçlar yandı. Yangına ilk andan itibaren mahalleliler ve sonrasında DEM Parti belediyelerinin itfaiyeleri müdahale ederken, rüzgârın etkisiyle en az 10 bin dönüm araziye yayıldığı belirtilen yangın kendiliğinden söndü. Bölgedeki soğutma çalışmaları sürüyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…