21 Aralık 2011 Çarşamba günü, Yalova 1 Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayan davada 5 kişi, 2499 sayılı SPK’nın 47/1-A-3 ve TCK’nın 53’üncü maddesinden cezalandırılmaları talebiyle yargılanıyor. Aksa Akrilik Kimya Aş avukatlarının suç duyurusu üzerine savcılığın izniyle, Aksa’nın İMKB’da işlem gören hisse senetlerine değer kaybettirmek iddiasıyla yargılanmalarına başlananlar arasında, çevre gönüllülerinin facebook sitesinde yönetici olan da var, bu videoyu internet sitesinde yayınlayan da.
Azra Akın, Şenay Gürler, Kerem Alışık ve Ateşböceği Ercan’ın, ‘Yalova’da termik santrale hayır’ dediği görüntülerin ve termik santrallerle ilgili klasik görüntülerin bulunduğu video, 20 sanatçıdan oluşan, termik santrallere karşı farkındalık projesinin ilk videosuydu. Mayıs 2010’da birkaç gün yayınlanabilen 3,5 dakikalık video, Aksa tarafından suç içerdiği iddiasıyla açılan 1,5 yıldır süren davada aldırılan ihtiyati tedbir kararı nedeniyle yayınlanmıyor.
Cumhuriyet Savcısının bilirkişi raporuna dayandırdığı iddianamesinde ise, belirtilen videoda, Aksa’da 1999’da yaşanan kimyasal sızıntıdan ve fabrikanın fay hattında olduğundan söz edildiği, bir görüntüde üzerine Aksa termik santrali yazılı ama Aksa’ya ait olmayan foto gösterildiği, başka çevre felaketlerinin görüntülerinin Aksa’ya aitmiş gibi gösterildiği iddia ediliyor. Savcılık, Yalova Çevre Platformu ve TEMA’nın eski il temsilcisi Feride Uyar,çevre gönüllüsü Ceren Uçak, yalovamiz.com internet portalı sahipleri Alper Rodoplu, Kıvanç Rodoplu ve Yalova Çevre Platform Sözcüsü Özlem Akyüz Bayrı için TCK’nın 53’üncü maddesi uyarınca belirli haktan yoksun bırakılmalarını da talep ediyor.
Mahkemede İstanbul Barosu’dan Avukat Avukat Ayşe Aydemir ve Yalova Barosu’ndan Avukat Semahat Öcal tarafından savunulan davalılar, suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini istedi. Avukat Aydemir, bilirkişi raporunun yanlışlıklarla dolu olduğunu ve bu raporla suç iddiasında bulunulamayacağını belirterek, videonun Yalovalıların termik santral kurulmasına karşı anayasal hakları çerçevesinde verdikleri mücadelenin bir parçası olduğunu söyledi.
Mahkeme hakimi Kemal Aydın ise AKSA’nın hisse senetlerinin videonun yayınlanmasının ardından değer kaybedip kaybetmediğinin(!) belirlenmesi için hisse senetleri bilgilerinin Sermaye Piyasası Kurumu’ndan istenmesine karar verdi. AKSA’nın davaya müdahil olma talebi de, görebileceği zarar dikkate alındığı söylenerek kabul edildi. Yalova’da termik santrale hayır diyenlere Aksa tarafından açılan diğer iki dava İstanbul’da sürüyor. Bu dava ise 30 Nisan 2012’ye ertelendi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…