Kategoriler: ManşetTürkiye

Ve Aziz Yıldırım tahliye oldu…

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’a “örgütten” 2 yıl 6 ay, “şikeden” ise 3 yıl 9 ay (toplam 6 yıl 3 ay) hapis cezası verildi. Yıldırım ayrıca 1 milyon 312 bin TL  para cezasına çarptırıldı. Aziz Yıldırım tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi. Yıldırım; Karabük-Fenerbahçe, Fenerbahçe-Ankaragücü, Sivas-Fenerbahçe, Eskişehir-Trabzon, Fenerbahçe-İBB maçlarından şike ve teşvikten suçlu bulundu. Yıldırım’ın 6222 sayılı yasadan önceki eylemlerine ise beraat kararı verildi.

Diğer tutuklu sanıklar Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Yusuf Turanlı da tahliye edildi. Böylece tutuklu kalmadı. Aziz Yıldırım tahliye işlemi için Metris Cezaevi’ne getirildi. Metris Cezaevi önünde Fenerbahçe taraftarlarının büyük coşkusu var.

Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci kararı açıklarken “Bu yargılama sürecinde yoğun çalıştık. Hakimlerimiz benden çok daha fazla emek sarfettiler. Biz de duruşmayı idare etmeye çalıştık. Heyet olarak tek tek bütün sanıkların eylemlerini inceledik. Umuyorum bir hata yapmamışızdır. Yapmışsak da bunun yasal yolları var. Bazıları hakkında eski yasayı lehte bulduk” dedi.

İşte mahkemenin 102 sayfalık karar metninden öne çıkanlar…

– Aziz Yıldırım örgüt kurmak suçundan 2 yıl 6 hapis, şike suçundan 3 yıl 9 ay hapis ve 1 milyon TL para cezası aldı. Aziz Yıldırım’ın 6222 sayılı yasadan önceki eylemlerine ise beraat kararı verildi. Yıldırım, Fenerbahçe-Karabük, Fenerbahçe-Ankaragücü, Fenerbahçe-Sivas, Eskişehir-Trabzon, Fenerbahçe-İBB maçlarında şike ve teşvikten suçlu bulundu.

– Bülent Uygun, örgüt suçundan beraat etti. Eskişehir-Trabzon maçındaki teşvikten dolayı 11 ay 7 gün ceza aldı.

– Aziz Yıldırım’ın kardeşi Ali Acar Yıldırım, örgüt üyeliğinden 1 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

– Sadri Şener FB-Ankaragücü maçından beraat etti.

– Olgun Peker’e örgüt kurmak ve yönetmekten dolayı 2 yıl 6 ay ceza verildi.

– Nevzat Şakar FB- Ankaragücü maçından beraat etti.

– Şekip Mosturoğlu: şikeden 1 yıl 10 ay 14 gün ceza aldı. Örgüt suçundan beraat etti.

– Fenerbahçe yönetim kurulu üyesi İlhan Ekşioğlu’nun 3 yıl 1 ay 15 gün hapsine karar verildi.

– İbrahim Akın Trabzon-İBB, FB-İBB, Beşiktaş-İBB maçlarından 1 yıl 6 ay ceza aldı.

“Emenike’ye ilişkin karar verilmedi”

– Emenike’nin dosyası ayrıldı. Emenike’ye ilişkin karar verilmedi.

– Vederson’a Trabzon-Bursa maçında teşvikten dolayı 5 ay hapis cezası verildi.

– Göksel Gümüşdağ beraat etti.

– Hikmet Karaman beraat etti.

Tayfur Havutçu ve Serdal Adalı kararı

– Tayfur Havutçu 1 yıl 3 ay hapis cezası aldı. 100 bin TL de adli para cezasına çarptırıldı.

– Serdar Adalı 1 yıl  3 ay hapis cezası aldı, 250 bin TL para cezasına çarptırıldı.

– Serdar Kulbilge ve Sezer Öztürk beraat etti.

Ümit Karan kararı

– Ümit Karan, Trabzon- Eskişehir maçında teşvikten 7 ay 15 gün hapis cezası aldı. 66 bin TL de para cezası verildi.

– Sercan Yıldırım beraat etti.

– Zeki Mazlum ve Zafer Önder İpek beraat etti.

– Olgun Peker’e tehditten 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

– Fenerbahçe Alt Yapı Koordinatörü Cemil Turan 11 ay 7 gün ceza aldı.

– Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz’ın 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

– Mehmet Yıldız şikeden 1 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

Son sözler

Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci, kararı açıklamadan önce duruşmaya katılan sanıklar ile duruşmada olmayan sanıkların avukatlarından son sözleri almıştı. İşte o son sözler:

Aziz Yıldırım: “Bugün burada hem bizler yargılanıyoruz hem de siz vereceğiniz karar nedeniyle tarih önünde yargılanacaksınız. İnşallah bu karar hepimizin yüz akı olur. TFF’nin oynattığı bütün maçların pislikleri Fenerbahçe üzerinden temizlenmeye çalışılıyor. Baştan söylediğimi şimdi de söylüyorum. Darağacında olsak da son sözümüz Fenerbahçe. Mahkemenize güveniyoruz”

– Mehmet Ekinci: “Dosyada 30 kadar hakimin imzası var. Benim imzamla süreç 2 Temmuz’da başlamıştı. Kaderin cilvesi bugün de kararı ben vereceğim. Umarım size ve Türk milletine hayırlı olur.”

– Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci: “Dar ağacını da yazdıralım. Kızım dar ağacını duymadın mı?”

– Fenerbahçe Yöneticisi İlhan Ekşioğlu: “Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum. Buradan çıkıp tahliye olup annemin elini öpmek istiyorum.”

– Menajer Yusuf Turanlı: “Tahliyem ile birlikte beraatimi talep ediyorum.”

– Avukat Ali Rıza Dizdar: “Bu kötü yasayı siz yorumlayacaksınız, bu yasaya göre ceza verilemez, müvekkillerimin beraatini talep ediyorum”

Hukukçuların yorumları

Tahliye kararı hakkında, lehte yorumlar kadar, aleyhte yorumlar da geldi. İşte aleyhteki yorumlardan bazıları:

Spor Hukukçusu Alpay Köse

Federasyon bu kararla ciddi sıkıntıya düştü. Çünkü TFF’nin verdiği kararla Çağlayan’dan çıkan karar birbirine taban tabana zıt. Hem yöneticiler, hem de oyuncular şikeden ceza aldılar. ‘Sahaya yansımadı’ kararı da çürümüş oldu. Dolayısıyla TFF bu durumu UEFA’ya açıklamakta ciddi olarak zorlanacaktır. Bu kararın ardından UEFA’dan Fenerbahçe’ye ceza gelmesi olasılığı ağırlık kazandı.
Aziz Yıldırım’ın başkanlığı Yargıtay kararına kadar devam eder. Eğer Yargıtay cezayı onarsa başkanlığı düşer.

Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Vahit Bıçak

Fenerbahçe taraftarları uzun süredir böyle bir tahliye kararını bekliyorlardı. Bizim hukuk sistemimizde verilen cezaların tamamı infaz edilmiyor. 2005 yılına kadar verilen cezanın üçte biri infaz ediliyordu. Üçte ikisi şartlı tahliye ile tutuklu kişi dışarıda bulunuyor. 2005’de bu değişti. Şu anda kişiye verilen ceza üçte ikisinde kişi özgürlüğünden mahrum bırakılıyor, yani cezaevinde geçiriyor. Geri kalan üçte birlik kısmında şartlı tahliye olarak cezaevi dışında bulunuyor. Şimdi öyle tahmin ediyorum ki, burada hükümle birlikte tahliye kararı da verildiğine göre, Aziz Yıldırım’ın şu ana kadar içeride geçirmiş olduğu süre, yatacağı cezayı karşılıyor olsa gerek ki, bu cezalarla birlikte aynı şekilde tahliye kararı verilmiş oluyor. Bu alınan cezaları üst üste koyup toplamak lazım. Örgüt kurmaktan aldığı ceza ve şikeden alınan cezayı topladığımız zaman karşımıza çıkan miktarın üçte ikisinin içeride geçirilmesi yeterli oluyor. Tabii ki bu şikeyle ilgili kanun sonradan çıkmıştı. Dolayısıyla hukukumuzun temel kurallarından birisi kanunsuz suç ve ceza olmaz. Yani kanun koyucu bu eylemleri suç saymadan önce gerçekleşen hadiseler bu şekilde cezalandırılmamış oluyor. Uzun bir yargılama süreci bu şekilde noktalanmış oluyor. Fenerbahçe taraftarlarının büyük bir beklentisi vardı. Bu beklenti de böylece gerçekleşmiş oldu.

(AA-DHA-Samanyolu)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi
Etiketler: Aziz Yıldırım