Kategoriler: DünyaManşet

UNICEF: Suriye’deki iç savaşla birlikte 12 bin çocuk hayatını kaybetti veya yaralandı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, (UNICEF) Suriye‘deki iç savaşın başlamasından bugüne kadar geçen süreçte, 12 bin çocuğun hayatını kaybettiğini veya yaralandığı açıkladı.

10 yıldır devam Suriye iç savaşında, sadece geçtiğimiz sene 511 kız ve erkek çocuğunun hayatını kaybettiği, 699 çocuğun da yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

6 milyon çocuk insani yardıma muhtaç

UNICEF, Suriye’de süren savaşın “yakın tarihin en kötü eğitim felaketlerinden birine” yol açtığını kaydederken, çatışmaların azalmasına rağmen geçtiğimiz yıl 61 okul ve 29 hastaneye saldırı düzenlendiği belirtildi.

Örgüt, ülkede yaklaşık 2,5 milyon çocuğun ve komşu ülkelere gitmek zorunda kalan yaklaşık 750 bin çocuğun halen okula gidemediğinin altını çizdi.

Suriye’de yaklaşık 6 milyon çocuk ise insani yardıma muhtaç durumda.

500 bin civarında çocuğun kronik olarak yetersiz beslendiğine de vurgu yapılan açıklamada, ebeveynlerin çocuklarını çalıştırmak veya erken yaşta evlendirmekten başka seçeneğinin kalmadığı dile getirildi.

Fotoğraf: BBC

IKRK: Neredeyse her iki gençten biri, bir yakınını kaybetti

Savaşın çocuklar ve gençler üzerinde yarattığı travmayı ortaya koymak için Uluslararası Kızılhaç Komitesi (IKRK) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 18-25 yaşlarındaki neredeyse her iki gençten biri, bir aile bireyini veya arkadaşını kaybetti.

Bu oran yüzde 47 olarak açıklanırken, araştırma için yapılan anket Suriye, Lübnan ve Almanya’dan bin 400 Suriyeli gencin katılımıyla gerçekleşti.

Ankete katılanların yüzde 12’si, iç savaşta yaralandıklarını söyledi. Yüzde 62’si ülke içinde göç etmek zorunda kaldıklarını ya da yurtdışına gitmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Gençlerin dörtte üçünden fazlası ise yiyecek almakta zorluk yaşadıklarını ifade etti.

Araştırma, savaşın gençler üzerinde yarattığı psikolojik travmalara da dikkat çekti. Çoğunlukla Suriye’de yaşayan gençlerle yapılan görüşmelerde, gençlerin yarısından fazlası son bir sene içinde uyku bozuklukları yaşadıklarını söyledi. Ayrıca, korku ve depresyon sorunuyla da karşı karşıya olduklarını belirtti.

Mülakatlara katılan gençler, gelecekten en büyük beklentilerinin istikrar olduğunu paylaştı.

‘Suriyelilerin yaklaşık dörtte biri sakat kaldı’

Handikap International isimli yardım kuruluşu, Suriyelilerin yaklaşık dörtte birinin sakat kaldığı bilgisini paylaştı. Kuruluş, bu oranın küresel ortalamanın neredeyse iki katı olduğuna da dikkat çekti.

Handikap International’ın siyasi bölüm başkanı Eva Maria Fischer, ülkede savaşın sona ermesinden sonra bile, Suriye’nin mayınlar ve bombalardan temizlenmesinin ve yeniden inşasının nesiller boyunca süreceğini kaydetti.

Fischer, “Patlayıcı kalıntılarının karıştığı binlerce ton molozun temizlenmesi gerekiyor” dedi.