Rusya‘nın işgaliyle başlayan savaşın sürdüğü Ukrayna‘daki sivil toplum örgütleri, “Ukrayna’nın Savaş Sonrası İyileşmesinde Kömür Madenciliği Bölgelerinin Adil Geçişine İlişkin Sivil Toplum Pozisyonu” başlıklı çalışmalarını paylaştı.
Çalışmayla, adil geçiş planları, Rusya saldırısı sebebiyle askıya alınmış olsa da savaş sonrası toparlanma ve yeniden inşa planlarında kömür bölgeleri gibi tekil ekonomiye dayanan yerler için Ulusal Adil Geçiş planları yapılması hedefleniyor.
Savaş sonrası kömür bölgelerinde adil geçiş çalışmaları için öneri ve pozisyonlarını belirten sivil toplum örgütleri, yapılması gereken planlamanın Rusya’nın çekilmesinden önce başlamasının öneminin altını çiziyor.
Önerilen pozisyon, savaş sonrası yeşil toparlanmanın yanı sıra uzun vadeli ekonomik ve sosyal faydalara odaklanan öneriler içeriyor. Pozisyon belgesinde hem savaş sonrası toparlanma sürecini hem de adil geçişi kapsayacak şekilde enerji, çevre koruma, ekonomi, eğitim, konut politikası, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık başlıkları altında çeşitli öneriler bulunuyor:
Belge adil geçiş planlarının, çoklu ekonomilerin ve dağıtık enerji modellerinin öneminin de canlı örneğini paylaşıyor. Belgede belirtildiği gibi Ukrayna’da kömür endüstrisinin yurttaşlara verdiği zararlara bir de savaş sebepli yıkımlar eklenmiş durumda. Enerji güvenliği açısından kritik yapıların savaş sırasında hedef alınması ülkedeki zararların boyutunu ciddi şekilde artırıyor.
Ülkede savaş öncesi kömür bölgelerinden belediye başkanları adil geçiş planları için çalışmaya başladıklarını duyurmuştu. Başkanlar savaş sırasında da bu planları aksasa da savaşın ortasında bile bu hedeflerinin değişmediğini, savaş sonrası toparlanmanın kömür kullanımının sonlandırılması ve tek ekonomiye bağımlı bölgelerin adil geçişine odaklanması gerektiğini söylüyor.
Ukrayna, COP26’da Kömür Sonrası Enerji İttifakı’na (PPCA) katılmış ve kamuya ait kömürlü termik santrallerin 2035 yılına kadar kapatılacağını açıklamıştı
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…