Kategoriler: Hafta SonuManşet

Türkiye’nin ilk ‘Hak Temelli Çocuk Kitapları Festivali’ başlıyor

Yazar:
Yeşil Gazete

Ömür Kurt tinafrida@gmail.com

Çocuğu bir özne olarak kabul etmek günümüz toplumlarının çok alışık olduğu bir şey değil. Her ne kadar Türkiye’nin de kabul ettiği Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi dünyada en geniş kabul gören insan hakları belgesi olsa da çocuğu yetişkinlere tabi bir varlıktan ziyade hak sahibi bir özne, bağımsız bir varoluşa sahip bir birey olarak kurgulamak pek mümkün olmuyor. İşte 15-19 Nisan tarihlerinde Ürgüp’te, çocuk çalışmaları alanındaki bir grup gönüllü tarafından, Kapadokya Üniversitesi’nin katkılarıyla ve İsveç Büyükelçiliği, Çağdaş Drama Derneği gibi çeşitli kurumların desteğiyle gerçekleştirilecek olan Çocuk Kitapları Festivali, bu noktada çocuk hakları ve çocuk kitapları ilişkisini yeniden gündeme getiriyor. Festival, Türkiye’nin ilk hak temelli çocuk kitapları festivali olma şiarıyla yola çıkıyor.

Haklar Farkındalığı Yaratma Yolunda Bir Araç Olarak Çocuk Kitapları

Festival, çocuk kitaplarının çocuklarda – ve de yetişkinlerde – çocuk haklarına dair farkındalık yaratma ve çocukların kendilerini özgürce ifade etmeleri konusunda önemli bir işlev gördüğü düşüncesiyle; ‘hak temelli kitaplar’, ‘barış kültürü’, ‘çocuk hakları sözleşmesi’, ‘çocuklar için demokratik bilinç’, ‘okuma alışkanlığı kazandırma’ gibi kavramları anahtar sözcükler olarak benimsiyor. Eşitlik de festivalin diğer bir ana teması. Çocukların kitaba erişim noktasında eşit olmaları gerektiği fikrinden hareketle, düzenleyiciler festival mekânı olarak büyük şehirleri değil de küçük bir Anadolu yerleşimi olan Ürgüp’ü seçmişler.

Hem Çocuklar Hem Yetişkinler İçin Atölyeler

Festivalde tiyatro, seramik, sinema gibi sanat dalları, yaratıcı drama alanı, masallar, oyunlar ve tabii ki çocuk kitaplarının kendileri ile düzenlenecek atölyelerin; barışı konuşmak, masalların dünyasına yolculuk yapmak, doğaya bir başka gözle bakmak, çocuk haklarını ve çocuk katılımını tartışmak için birer aracıya dönüşmesi hedefleniyor. Aynı zamanda aileler, eğitimciler ve çocuk çalışmaları alanıyla ilgilenenlerin katılımıyla çocuk edebiyatı, çocuk hakları, kütüphanecilik ve okul dışındaki çocuk çalışmaları alanı gibi konularda bir çalıştay düzenlenmesi planlanıyor.

Çocuk kitaplarına haklar perspektiften tekrar bakan bu festival, ülkemizdeki çocuk çalışmaları alanına önemli bir katkı sunmaya aday görünüyor.

Festivalle ilgili daha ayrıntılı bilgi için https://www.cocukkitaplarifestivali.org/ sitesi ve bu sitede bulunabilecek olan festival sosyal medya hesapları takip edilebilir.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024