Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Üsküdar’da bulunan Cemile Sultan Korusu’nda gerçekleşen İstanbul Yaratıcılık Ağı Projesi tanıtım toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Varank, bu zamana kadar destek sağladıkları projeleri anlattı. Öte yandan uluslararası uzay istasyonuna başvuru yapmak üzere sisteme kaydını yaptıran vatandaşların sayısını açıkladı. Buna göre siteyi ziyaret eden dört milyon kişiden 31 bini kaydını yaptırdı.
Projeyle, seçilecek bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını 2023’te bilimsel faaliyetler yürütmek üzere 10 günlüğüne uluslararası uzay istasyonuna gönderileceğini belirten Bakan Varank, başvuru süreciyle ilgili bilgileri de paylaştı.
Bakan Varank, “10 kritik hedeften oluşan Milli Uzay Programı’mızın önemli bir aşamasını oluşturan, ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu Projesi‘ resmi olarak başladı. Seçilecek Türk vatandaşını 2023’te bilimsel faaliyetler yürütmek üzere 10 günlüğüne uluslararası uzay istasyonuna göndereceğiz. Böylece Türkiye uzaya vatandaşını gönderen sayılı ülkeler arasında yerini alacak. Gidecek vatandaşımızın seçimi için 23 Haziran 2022 saat 20.23’e kadar https://uzaya.gov.tr adresinden başvuruları kabul etmeye başladık” dedi.
Henüz iki gün olmadan siteyi dört milyon vatandaşın ziyaret ettiğini söyleyen Varank, “Burada başvuru yapmak üzere sisteme kaydını yaptıran vatandaş sayımız 31 bin. ‘Ben uzaya gitmek için şartları taşıyorum’ diyerek kaydını tamamlayan vatandaş sayımız da şu an 225. Dolayısıyla ben bu ilginin artarak devam edeceğine inanıyorum. Hem salondaki arkadaşlarımıza hem de Türkiye’ye çağrıda bulunuyorum. Şartları sağlayan herkesi uzay yolculuğuna başvurmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.
DW Türkçe’den Emre Eser’in aktardığına göre; Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu, Uzay’a gidecek ilk Türk vatandaşı için toplam maliyetin yaklaşık 70 milyon doları bulacağını söyledi.
Kuzu, bu konuda Türkiye’nin yakın dönemde işbirliğine gittiği ABD’li SpaceX firmasıyla anlaşıldığını belirtti.
Erdoğan, SpaceX’in Kurucusu Elon Musk’la geçen aralık video konferansta görüşmüş, ikili, Türkiye’deki kamu ve özel sektör kurumlarıyla şirket arasında uydu ve uzay teknolojileri başta olmak üzere farklı alanlarda işbirliğini ele almıştı.
Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu, Milli Uzay Programı kapsamında belirlenen 10 hedeften biri. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında bir Türk vatandaşı, gerekli eğitimleri aldıktan sonra Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilecek. Yapılan başvurular arasından iki aday belirlenecek ve seçilen adaylar TUA veya TÜBİTAK bünyesinde istihdam edilecek ve 10 (on) yıl mecburi hizmet yükümlülüğü olacak.
Astronot eğitimlerini başarıyla tamamlayan adaylardan biri yaklaşık 10 gün sürecek uzay görevini gerçekleştirmek üzere Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilecek.
Aranan genel koşullar şöyle:
Gerekli sağlık koşulları:
Kişilik özellikleri:
Uluslararası Uzay İstasyonu, 1998’de Dünya yörüngesine yerleştirildi. Aradan geçen 24 yılda istasyona 150 milyar dolarlık yatırım yapıldı. İstasyonda, insan araştırmaları, biyoloji ve biyoteknoloji, fizik ve malzeme bilimleri, teknoloji geliştirme, dünya ve uzay bilimleri alanlarında 3 binden fazla deney gerçekleştirildi. Bugüne kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’nu 20 farklı ülkeden çoğu bilim insanı 258 kişi ziyaret etti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…