Fotoğraf: AA
Koç Üniversitesi ve Maryland Üniversitesi‘nden bir grup akademisyen yeni tip koronavirüs salgınının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini ve çözüm önerilerini içeren bir araştırma hazırladı.
Çalışmaya göre tam karantina uygulamasına geçilmemesinin ekonomik maliyeti karantinanın uygulandığı senaryodan daha fazla.
Prof. Dr. Selva Demiralp, Koç Üniversitesi’nden Cem Çakmaklı, Sevcan Yeşiltaş, Muhammed Ali Yıldırım ve Maryland Üniversitesi’nden Şebnem Kalemli-Özcan ile yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını Yetkin Report’ta yayınladı.
Ekonomi üzerindeki en az hasarın, ülke çapında uygulanacak bir aylık tam karantina uygulaması ile mümkün olduğu belirtilen araştırmada uygulamanın ertelenmesiyle gerekli karantina günü sayısının dolayısıyla da maliyetinin arttığı belirtildi.
Alternatif karantina senaryolarının da incelendiği çalışmada bu senaryoların Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) üzerindeki etkisi şu şekilde özetlendi:
Çalışma sırasında önce virüsün ne hızda yayıldığına dair veriler topladıklarını belirten Prof. Dr. Demiralp, bunun için epidemiyoloji çalışmalarında da kullanılan SIR (Şüpheli-Enfekte-İyileşmiş) modelini esas aldıklarını belirtti.
İkinci aşamada virüsün yayılma hızını sektörel bazda incelediklerini belirten araştırmacı, “Bu noktada, her bir sektör için hesaplanan vaka sayısına göre arzda yaşanacak düşüşü hesapladık. Arzdaki azalmayı hesaplarken modele sadece hastalığa yakalanan kişileri değil bu kişilere bakan yakınlarını da dahil ettik” dedi.
Salgının talep üzerindeki etkilerini hesaplarken kredi kartı harcamalarındaki değişimin sektörel dağılımından yararlandıklarını söyleyen Demiralp “ Son aşamada, talepteki düşüşü arzdaki düşüşe eklerken arz ve talepteki değişimleri karşılaştırıp en çok hangi taraf değişmişse üretimin o kadar değişeceğini varsaydık. Mesela bir sektörde arz 100 birim, talep 50 birim düştüyse toplam üretimin 100 birim azalacağını varsaydık” açıklamasını yaptı.
Araştırmada tam karantina uygulamasının gecikmesinin etkisini anlamak için üç farklı senaryoda ekonomi durumu incelendi. Vaka sayısının 70 bin olduğu gün, bir sonraki gün ve iki sonraki gün başlayacak karantina uygulamasının sonuçları ise şu şekilde:
Rakamların yaklaşık değerler üzerinden verildiğinin vurgulandığı yazıda “Rakamlar yaklaşık değerler olsa da bir şey çok net: Beklemek ekonomik maliyetleri katlanarak artırıyor ve finansman bulma imkanları da o ölçüde zorlaşıyor” ifadeleri kullanıldı. Çalışmaya ait detaylar daha sonra raporlaştırarak yayınlanacak.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…