Gündem

Türkiye’de ölüm sayısı 37’ye, vaka sayısı 1529’a yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle son 24 saatte Türkiye‘de yedi kişinin daha hayatını kaybettiğini ve 293 kişiye daha tanı konduğunu duyurdu. Böylece hayatını kaybedenlerin sayısı 37’ye, vaka sayısı da 1529’a yükselmiş oldu.

Son 24 saatte 3 bin 672 testin sonuçlandığını açıklayan Koca’nın twitter paylaşımı şöyle:

“SON 24 SAATTE 3.672 test sonuçlandı. 293 yeni tanı kondu. Çabalarımıza rağmen, hastalığa yenik düşen 7 insanımız daha oldu. GENÇLERE UYARIMIZ VAR: Salgının dışında değilsiniz. Hayatınızı yavaşlatın. Risk ortamına girmeyin. Riski evinize taşımayın. Evde kalın. Hayat eve sığar.”

Türkiye’de ilk olarak 11 Mart’ta tespit edilen Covid-19 hastasının ardından toplam vaka ve hayatını kaybeden kişi sayıları ise şöyle:

11 Mart: 1 vaka
13 Mart: 5 vaka
14 Mart: 6 vaka
15 Mart: 18 vaka
16 Mart: 47 vaka
17 Mart: 98 vaka, 1 ölü
18 Mart: 191 vaka, 2 ölü
19 Mart: 359 vaka, 4 ölü
20 Mart: 670 vaka, 9 ölü
21 Mart: 947 vaka, 21 ölü
22 Mart: 1236 vaka, 30 ölü
23 Mart: 1529 vaka, 37 ölü

‘Vakalar tüm Türkiye’ye yayıldı’

Akşam saatlerinde Bilim Kurulu‘nun toplantısının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Koca, testlerin hızla yapılmasına önem verdiklerini belirterek; 30 bin 305 test yaptıklarını bildirdi. Çin’den hızlı tarama kiti alındığını kaydeden Koca, “50 bin hızlı tarama kiti geldi. Perşembe günü 300 bin daha gelecek, 1 milyona kadar bağlantı yaptığımızı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Koca, vakaların yayılmasıyla ilgili ilgili olarak şunları söyledi: “Tüm Türkiye’ye yayıldığını söyleyebilirim. Şimdi biz bu anlamda OECD ortalamasına göre yoğun bakım yatak sayısı en fazla olan ülkeyiz. Önemli olan vatandaşımızın kendilerini izole etmeleri, erken dönemde pozitif çıkanlara ilacın başlanır olması ve kişide solunum sıkıntısını önlemek.”

“Büyüklerimize seslenmek istiyorum. Onların korna virüsünden etkilenmemesi bizim sorumluluğumuz da, onlara sözlerimize kulak vermelerini istirham ediyorum” diyen Koca, “Evden çıkmanız bir süreliğine kısıtlandı. Bu kurala uyun” diye konuştu.

Çin’den gelen ilaç kullanılmaya başlandı

Çin’de kullanılan özel bir ilacın özellikle yoğun bakım hastalarında hastalığın seyrinin 11 günden dört güne düşürdüğüne dair bilgileri olduğunu anlatan Bakan, bu sabah bu ilaçtan yeterli miktarda getirildiğini bildirdi: “Çin Büyükelçiliği ile görüştüm. Sabah gelen ilacın yoğun bakım şartlarında tedavileri devam eden hastalarımıza bugün itibarıyla başlandığını ifade etmek istiyorum.”

Salgına karşı halkın tüm kesimleriyle dayanışma konusunda dünyaya örnek olduğunu söyleyen Koca, “Bu dönemde sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme gayretindeyiz. Kadromuza 32 bin personel dahil ediyoruz” dedi.

Malzemelerin yetersizliği konusundaki iddialara değinen Koca, tüm hastanelere malzeme desteği sağlandığını belirtti.

‘Farklı davranan firmalara el konabilir’

Firmaların denetlendiğini aktaran Fahrettin Koca, şunları söyledi:

“Özellikle istismar etmek isteyen firmaların yurt dışına bağlantılar yaptığını biliyoruz. Hem MASAK, hem İçişleri Bakanlığımız devrede. Üreticilerin ve satıcıların depolarına baskınlar yapıldı. Bakanlık olarak olması gereken ücretle almak istediğimizi ifade ettiğimiz halde bunun yapılmadığını gördük. Bugün itibarıyla bu firmaları teker teker çağırarak, hepsiyle günlük olarak ne kadar ürün yapabilecekleriyle ilgili sözleşme yaptık. 20 firma ile anlaştık. Farklı davranmak isteyenlere de el koyma dahil bir takım tedbirlerin devrede olacağını söylemek istiyorum.”

‘Aşı için enstitü kuruldu’

Korona virüsü aşısı için çalışmalar yapıldığını belirten Koca, “Altı üniversite ve bir merkeze çağrı yapıldı. Önümüzdeki günlerde ihtiyaçlara göre herhangi kısıtlamaya gitmeden hepsinin önünü açacak şekilde destek sağlayacağımızı, Maliye Bakanlığımızın bunun karşılanabileceğini ifade ettikleri için de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Aşı Enstitüsü kuruldu” ifadelerini kullandı.

‘Herkes kendi Olağanüstü Halini ilan etsin’

Soru üzerine iyileşen hastalar olduğunu aktaran Koca, buna ilişkin sayıların ise ilerleyen günlerde paylaşılacağını dile getirdi. Bakana sokağa çıkma yasağı iddiaları da soruldu:  “Herkes kendi olağanüstü halini ilan edebilir. Bunu illa devletin ilan etmesi gerekmiyor. Mücadelenin esası tek tek herkesin kendisini izole etmesi.”

Virüs nedeniyle ölen hastaların yaşlarıyla ilgili bilgi veren Fahrettin Koca, “91 yaşa kadar var, 60’ın altında iki hasta var yani 50-60 arası, onun dışındaki bütün hastalar 61’in üzerinde. İleri yaş ve kronik hastalığı da olan grup. Zaten önümüzdeki günlerde bütün vakalarla ilgili yaş aralığı dahil olmak üzere paylaşacağız” dedi.

Koca, sağlık çalışanları arasında da korona virüsü bulaşanlar olduğunu söyledi.