Türkiye genelinde etkili olan kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı il ve ilçelerde eğitime ara verildi. Yoğun kar yağışı ve sel nedeniyle Çanakkale (Eceabat, Gelibolu ve Yenice ilçeleri), Kütahya (merkez ile Altıntaş, Aslanapa, Çavdarhisar, Dumlupınar, Hisarcık ve Simav ilçeleri), Çankırı (Orta, Ilgaz, Korgun, Şabanözü, Eldivan, Atkaracalar, Kurşunlu ve Çerkeş ilçeleri), Balıkesir (Dursunbey ilçesi ile Sındırgı’da taşımalı eğitim), Isparta ( kent merkezi ile Şarkikaraağaç, Eğirdir, Gelendost, Senirkent, Uluborlu, Yenişarbademli ilçeleri), Karaman (Sarıveliler ilçesi), Konya (Taşkent, Hüyük, Derebucak, Yalıhüyük, Seydişehir, Bozkır ve Hadim ilçeleri), Manisa (Akhisar’da Hanpaşa, Kömürcü ve Dağdere mahalleleri), Bilecik (Söğüt ilçesi), Kırklareli (Demirköy ilçesinde tüm okullarda, Vize’de taşımalı eğitim) ve Mersin‘de (Erdemli ve Çamlıyayla ilçeleri) eğitime bir gün ara verildi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce ‘kırmızı kod’ uyarısının yapıldığı Mersin’de, sağanak nedeniyle birçok cadde sular altında kaldı.
Kent merkezinde, sabah başlayan sağanak, gece saatlerinde etkisini arttırdı. Merkez Mezitli, Yenişehir, Toroslar ve Akdeniz ilçelerindeki bazı cadde ve sokaklar sular altında kaldı. Belediye ekipleri, birçok aracın mahsur kaldığı mahallelerdeki suların tahliyesi için çalışma başlattı. Kıyı şeridindeki Adnan Menderes Bulvarı’nda da fırtına nedeniyle büyük dalgalar oluştu.
Erdemli ilçesinde ise 6 kişinin yaşadığı baraka, sağanak nedeniyle kayan toprakla birlikte yıkıldı. Evdeki 5 kişi kendi imkanlarıyla kurtulurken, 62 yaşındaki İbrahim Öngel yıkıntıların altında kaldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, Erdemli Belediyesi ve AFAD ekiplerince yapılan enkaz kaldırma çalışmasında Öngel’in cesedine ulaşıldı.
İstanbul’da ise fırtına ve sağanak günlük yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Dün gün boyu etkili olan ve bugün de süreceği bildirilen sağanak ve fırtına nedeniyle birçok ilçede çatı uçtu, ağaçlar devrildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin rakamlarına göre, 108 çatının uçtu, 128 ağaç devrildi, 61 ayrı noktada su baskını oluştu ve üç istinat duvarı çöktü.
İstanbul’da 2 gündür devam eden fırtına ve şiddetli yağmurla ilgili raporunu açıklayan İBB, Pazar günü akşam saatlerinden itibaren başlayan yağmurda en fazla yağışın metrekareye 108.6 kilogram ile Eyüpsultan Hamidiye’ye düştüğünü belirtti.
Fırtına nedeniyle birçok vapur ve deniz otobüsü seferi iptal edilirken, sağanak nedeniyle de trafikte yoğunluk yaşanıyor.
Beşiktaş ve Zeytinburnu’nda şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle gövdesinden kırılan ve yola devrilme tehlikesi bulunan ağaç, belediye ekiplerince kesilerek kaldırıldı.
Fırtına nedeniyle İstanbul’da hava ulaşımında da aksamalar oluyor. İstanbul’da etkisini gösteren yoğun yağış ve fırtına nedeniyle İstanbul Havalimanı’nda iniş ve kalkışlarda rötarlar yaşanıyor. Şiddetli fırtına nedeniyle iniş yapmak isteyen uçaklar bir süre havada tur attıktan sonra havalimanlarına iniş denemesi yapıyor.
Pegasus Havayolları‘nın Şarika – Sabiha Gökçen Havalimanı seferini yapan Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı iniş sırasında kayarak pistten çıktı. Saat 09.05’te toprak alanda duran uçağın yolcuları slide olarak adlandırılan şişme kaydırak yardımı ile tahliye edildi.
Olay sırasında yaralanan olmadığı öğrenildi. Uçağın toprağa çıkmasının ardından Sabiha Gökçen Havalimanı pisti iki saatliğine kapatıldı. Kurtarma ve temizlik çalışmalarının ardından pist tekrar açılacak.
THY Genel Müdürü Bilal Ekşi uçuşların saat 15.00’e kadar yapılamayacağını bildirdi: “Sabiha Gökçen Havalimanı’nda pistin kapanmasına yol açan olay sebebi ile saat 15.00’e kadar Sabiha Gökçen inişli ve kalkışlı seferlerimiz iptal edilmek zorunda kalınmıştır. Çağrı merkezimizden alternatif sefer planlamalarımız ile ilgili bilgi alabilirsiniz.”
İstanbul Havalimanı’nın açılmasının ardından yalnızca kargo uçaklarının kullanımına tahsis edilen rüzgarın saatte 85 kilometre olarak ölçüldüğü Atatürk Havalimanı’nda ise herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan uçuşların devam ettiği öğrenildi.
Çanakkale’de ise Bozcaada ve Gökçeada’ya ise iki gündür deniz ulaşımı sağlanamıyor. Çanakkale’de yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle Çanakkale Boğazı transit gemi geçişlerine kapatıldı, bazı vapur seferleri de durduruldu.
Öte yandan birçok ilde de kar yağışı etkili oluyor. Olumsuz hava koşulları nedeniyle Bilecik, Sivas, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Isparta’da da bazı ilçe ve okullarda kar tatili ilan edilirken, diğer illerin valiliklerinden de hava durumu nedeniyle tatil açıklamaları bekleniyor. Yurt genelinde bir çok köye de ulaşım sağlanamıyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…