Kategoriler: Ekoloji

Türkiye Japonya’ya uzman gönderiyormuş

Japonya’da yaşanan hazin deprem ve ardından gelen korkunç nükleer felaketler silsilesi devam ederken, Türkiye hükümeti Japonya’ya nükleer uzman göndermeye karar verdi.  Japon haber ajanslarının verdiği bilgiye göre, Cuma günü Türkiye’den tıbbi personelin yanı sıra nükleer uzmanların da dahil olduğu bir heyet Japonya’ya gönderilecek.

Türkiye hükümeti Japonya ile de nükleer santral inşaası için müzakere hâlinde, ve müzakereleri ertelemediğini açıklıyor. Konuyla ilgili fikirlerini sorduğumuz Yeşiller Partisi İklim ve Enerji çalışma gurubundan Alidost Numan “Türkiye’nin, tüm dünya insanlarına uzatması gerektiği gibi, acılar içinde olan Japon halkına samimi bir yardım eli uzatıyor olması en içten dileklerimiz, ve tıbbi personelin gönderiliyor olması bir insaniyet gereğinin yerine getirilmesi. Ancak, üzülerek söylemeliyim ki Türk hükümeti Japonya’daki kaza sürecini bence manüpüle de ediyor” dedi.

Numan, daha önce nükleer konusunda 300 kişilik bir halkla ilişkiler takımıyla çalışacağını açıklamış olan hükümetin kazalara rağmen nükleer enerjide ısrar için sözde enerji ihtiyacını  zorunluluk tonuyla öne sürmenin yanısıra karmaşık bir strateji de izlediğini gözlemlediğini söyledi. “Erdoğan bir anda güya celallenip küçümseyici açıklamalar yapıyor, ardından bakıyorsunuz sakinleşmiş, Rusya’da Medvedev’le görüştüğünde halkının güvenliğini korumak için en kuvvetli tedbirlerin alınmasını, örnek bir projeyi temin için gitmiş havasına bürünüyor. Bu bir tesadüftense teatral bir kurgu; oynadığı kusurlu ama kuvvetli bir iyi patriark rolü” dedi. Ayni şekilde Jponya’ya tıbbi yardımın yanı sıra nükleer uzman gönderilmesini mesajlama olarak gören Numan, “Usturupluca, Türkiye’nin bir kazayla başaçıkabileceği güvenini yansıtmaya çalışıyorlar. Japonya’nın bu acı, karmaşık durumda ihtiyaç duyacağı tarzda bir nükleer güvenlik uzmanlığının nereden geliştirildiğini ve bu kapasitede giden kişilerin tam olarak ne yapacağını her iki hükümete de sormak lazım” dedi.

Yenilenebilir, yerel, temiz, ademimerkezi enerji kaynaklarının bu tip ayak oyunlarına ihtiyaç duymadığı, doğayla uyumlu iddiasız hayatlar içinde gayet huzurlu bir varoluş sağlamaya yeterli oldukları ise tüm kamuoyunca bilinen bir gerçek.

(Yeşil Gazete, Kyodo News)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi