Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin 2035 yılına kadar rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesini dört katına çıkararak 120 bin MW’a çıkarmayı hedeflemesi için 108 milyar dolarlık kamu ve özel yatırıma ihtiyaç duyacağını söyledi.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki yol haritasının açıklandığı etkinlikte konuşan Bakan, bu yılın ilk yenilenebilir enerji kaynak alanı ihale şartlarının gelecek hafta açıklanacağını bildirdi.
Kapasite artırımı kapsamında, henüz yatırıma dönüştürülmemiş santraller için 34 bin MW’lık ön lisans ve izin başvurularının değerlendirilmesine odaklanılacak.
Bakanlığın yenilenebilir enerji yatırımlarına ilişkin mevcut düzenlemelerde değişiklik yapmak ve özel sektörün daha fazla katılımını teşvik etmek için çalıştığını belirten Bayraktar, “Yatırım aşamasındaki kapasiteye odaklanıp hızlanmamız gerekiyor… İzin alma süresini 4 yıldan 2 yıla düşürmeyi hedefliyoruz” dedi.
Bakana göre, kapasiteyi artırmak için gereken toplam yatırımların yaklaşık 28 milyar doları, ülke genelinde iletim altyapısının iyileştirilmesi, trafo inşası ve yüksek gerilim iletim şebekelerinin kurulması için ayrılacak.
Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesinde son yıllarda görülen artışa rağmen uzun izin süreçleri ve finansman eksikliği, enerji sektöründeki yatırımcıları endişelendiren temel sorunlar.
Enerji Bakanı, bunları gidermek için gelecek yılın başlarında 2 bin megavatlık rüzgar ve güneş santrali tahsisi için ihale düzenleyeceğini, yeni düzenlemeyle taban fiyat ve uzun vadeli elektrik alım garantilerinin sağlanacağını, bunun da yatırımların finansmanını kolaylaştıracağını söyledi.
Mütevazı petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip olan Türkiye, yüksek ithalat faturasını düşürmek ve jeopolitik risklerden korunmak amacıyla 2005 yılından bu yana özel sektöre yenilenebilir enerji santralleri yatırımları konusunda teşvik sağlıyor.
Verilere göre, 2005 yılından sonra faaliyete geçen güneş, rüzgar, jeotermal ve biyokütle kaynaklı santraller son 18 yılda yaklaşık 30 bin MW kurulu güce ulaşarak, ülke toplam kurulu gücünün yüzde 17,7’sine ulaştı.
Türkiye’nin elektrik tüketimi son 20 yılda 3 katına çıkarken, fosil yakıt enerjisinin elektrikle ikame edilmesini içeren uzun vadeli enerji dönüşümü nedeniyle önümüzdeki yıllarda tüketimin daha da hızlı artması bekleniyor.
Bakanın sunumu “Enerji Dönüşümü – Yenilenebilir Enerji 2035” olsa da tanıtım toplantısında Türkiye’nin enerji ithalatını düşürmek için petrol ve doğal gaz aramalarına ağırlık vereceklerini ve küçük modüler reaktörlerle alakalı bir kanuni düzenleme altyapısı hedefleri olduğunu da söyledi.
Nükleer enerji, hammaddesi olan uranyumun doğada sınırlı bulunması “yenilenebilir enerji” kapsamında bulunmuyor.
Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz ve petrolde de önemli atılımlar yaptığını belirterek, Gabar‘da mevcut durumda günlük yaklaşık 51 bin varil petrol üretildiğini ve 100 bin varil üretimin hedeflendiğini söyledi.
Sakarya Gaz Sahası‘nda yaklaşık 7,2 milyon metreküp doğal gaz üretildiğini bildiren Bakan, 2025’in ilk çeyreğinde 9,1 milyon metreküp günlük gaz üreterek 4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının karşılanacağını ifade etti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…