Türkiye, 2023 yılında 47 gün aşırı sıcak yaşadı

Climate Central, World Weather Attribution (WWA) ve Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi, bugün sıcak hava dalgaları ve dünya genelinde aşırı sıcaklara maruz kalan insan sayısına ilişkin yeni bir rapor yayımladı.

Rapor, dünyanın kayıtlara geçen en sıcak yılı olan 2023 ve küresel sıcaklıkların rekor kırdığı art arda 11 ay (Haziran 2023 – Nisan 2024) boyunca aşırı sıcak olaylarını inceliyor ve insan kaynaklı iklim değişikliğinin milyarlarca insan için tehlikeli aşırı sıcakları artırdığını ve sıcak hava olaylarını daha uzun ve daha olası hale getirdiğini ortaya koyuyor.

İklim Değişikliği Endeksi (CSI, bkz. bölüm 2) seviye 2 veya daha yüksek olan 90. yüzdelik dilimin üzerindeki gün sayısı. Sarı çerçeveli bölgeler, Dünya Hava Durumu İlişkilendirmesi tarafından tanımlanan, 15 Mayıs 2023 ile 15 Mayıs 2024 tarihlerinde meydana gelen sıcak dalgası olaylarının olduğu ülkeleri temsil ed. 22 Mayıs 2024’te yapılan analiz ECMWF ERA5 verilerine dayanıyor. 

1991-2020 döneminde, yerel bölgeler özelinde gözlemlenen sıcaklıkların %90’ından daha sıcak gerçekleşen gün sayısı, aşırı sıcak gün sayısı olarak ifade edilen raporda öne çıkan bulgular şöyle:

  • 12 aylık dönemde, 6,3 milyar insan (küresel nüfusun yaklaşık %78’i), insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle en az iki kat daha olası hale gelen en az 31 gün aşırı sıcak yaşadı.
  • Son 12 ayda, dünya genelinde, insan kaynaklı iklim değişikliği, iklim değişikliğinin olmadığı bir dünyada yaşanacak olan aşırı sıcaklara ortalama 26 gün daha ekledi.
  • World Weather Attribution kriterlerini kullanan çalışma, 90 farklı ülkede 76 aşırı sıcak dalgası tespit etti. Bu olaylar milyarlarca insanı risk altında bıraktı.

15 Mayıs 2023’ten 15 Mayıs ayına kadar mevcut iklimde fosil yakıtların yakılmasıyla sıcaklıkların yüzde 90’ın üzerinde olduğu ek günler. 

Türkiye’de aşırı sıcak gün sayısı 2.5 kat arttı

Raporda Türkiye’den de veriler alıyor. İklim değişikliğinin etkisiyle, bölgeler özelinde yaşayan insanların maruziyetini referans alarak ve tüm nüfusun ortalaması alınarak yapılan hesaplamada Türkiye’nin 2023 yılında 47,6 gün aşırı sıcak yaşadığı belirtiliyor. İklim değişikliğinin etkisi olmasaydı bu sayının 18,8 gün olacaktı.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete