Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un şirketlerinden MRA Turizm ve Otel İşletmeciliği A.Ş.’ye ait Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Türkbükü’nde yapılması planlanan beş yıldızlı tatil köyü projesinde yer alan tartışmalı kararlar, sunulan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuyla netleşti.
BirGün’den Bilal Çelik’in aktardığına göre; Bakan Ersoy’a ait Ersoy Otelcilik, Aralık 2020’de Muğla Bodrum’daki Hilton Türkbükü Otel’i bünyesinde bulunduran Azerbaycan merkezli ISR Turizm’i satın aldı. Şirketin ismi, 15 Ocak 2021’de MRA Turizm ve Otel İşletmeciliği A.Ş. olarak değiştirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Bakan Ersoy’un ana hissedarı olduğu şirketinin Türkbükü’nde yapacağı 5 yıldızlı tatil köyü projesine 25 bin metrekarelik orman arazisinin dahil edilmesine onay verdiği geçen hafta duyurulmuştu.
Konuya ilişkin bir Youtube kanalına açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, haberi doğrularken eksik yanlarının olduğunu da ifade etti. Ersoy, “Hilton’un arazisinin sahibi şirketi 2012’de satın aldığımda, o zaman bu tahsis yapılmıştı” dedi. Ersoy, konu hakkında bir açıklama yapabileceğini söylese de henüz herhangi bir açıklama gelmedi.
Bakan’ın açıklamalarının ardından konu bir kez daha gündeme geldi. Edinilen bilgilere göre, tahsis edilen araziye ilişkin imar planı, Muğla 2. İdare Mahkemesi’nin 2017 yılındaki kararıyla iptal edildi. 25 dönümlük orman arazisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün yeniden hazırladığı Türkbükü Doğusu Turizm Merkezi 4. Etap Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama Planı’na dahil edildi. Arazinin yapılaşmaya açılmasını öngören söz konusu imar planı, 28 Mart 2022’de kabul edildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 25 bin metrekarelik orman arazisinin, 115 bin metrekarelik alana dahil edilmesinde sakınca görmedi. Bakanlık, alanın ‘turizm kullanımına ayrılması’ koşulunu hatırlattı. Ardından Ersoy’a ait MRA Turizm, tahsisi sağlanan 25 dönümlük orman arazisinde yapılması planlanan inşaatta “daha çok ağacın kesileceğini” gerekçe göstererek, yerin değiştirilmesi için yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurdu. Talepte bulunan şirketin sahibi Ersoy’un yönetimindeki Bakanlık, 24 Eylül 2021’de bu başvuruyu da uygun buldu. Eski ve yeni alanlar karşılaştırıldığında ise son tahsis yerinin otelin projesine daha uygun olması dikkat çekti.
MRA Turizm, 6 Mayıs’ta ÇED başvurusu yaptı. Şirket, “ÇED olumlu” ya da “ÇED gerekli değildir” kararı alırsa 25 bin metrekarelik orman arazisinin yapılaşmasında hiçbir engel kalmayacak.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bağlı Kanalizasyon ve Atık Su Arıtma Dairesi Başkanlığı, projeye şerh koydu. Belediye, atık su arıtma tesisinin yetersiz kalacağını belirterek, kapasitenin artırılması gerektiği görüşünü paylaştı.
Kredi derecelendirme şirketlerinden JCR Eurasia Rating’in MRA hakkındaki raporunda dikkat çekici bilgiler yer aldı. Rapora göre Ersoy’un ana hissedarı olduğu şirket, pandemi koşullarında bile neredeyse iki kat kâr elde etti. Rapora göre, Ersoy’un ana hissedarı olduğu şirket, 2021’de yıllık yüzde 182,3 artışla 102,65 milyon TL satış geliri elde etti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…