Sağlık Bakanlığı’nın bu yıl getirtilecek grip aşılarının risk gruplarına ağırlık derecesine göre kademeli olarak uygulanacağı yolunda yaptığı duyuruya Türk Tabipler Birliği‘nden tepki açıklaması geldi.
Bakanlık açıklamasında 1.5 milyon dozdan fazla satın alındığını duyururken, grip aşılarının yalnızca ‘e-nabız’ uygulamasında riskli görülen kişilere reçeteyle yapılacağını belirtmişti.
TTB tarafından yapılan açıklamada “bilimsel olarak anlaşılamaz bu puanlama sistemi, hekimlerin toplumla karşı karşıya getirilmesinden ve sağlıkta yeni bir şiddet dalgasının körüklenmesinden başka bir şeye yaramayacaktır” denildi.
TTB, Covid-19 ve grip mevsiminin bir arada yaşanmasının tehlikesine dikkat çektiği açıklamada “Tıp literatürünün en büyük korku olarak ifade ettiği ‘Covid-19 + İnfluenza=Kusursuz Fırtına’ olasılığı ne yazık ki giderek artmaktadır” dedi.
Konunun ciddiyeti nedeniyle bu yıl, Dünya Sağlık Örgütü‘nün altı ay üzerindeki herkese influenza aşısını önerdiğini hatırlatan TTB “İnfluenza ve Covid-19 birlikteliğinin bu korkutucu etkisini önlemek için birçok ülke de influenza aşısı stoklarını tamamlayacaklarını ilan etmiştir, etmektedir” ifadelerine yer verdi.
TTB‘nin Sağlık Bakanlığı’nı birçok defa, influenza mevsiminin yaklaşmakta olduğu ve yeterli aşı stoku hazırlığı için uyardığı belirtilen açıklamada, son olarak 7 Ağustos tarihli mektupta aşının sadece risk grubuna değil, altı ay üzerinde herkes için önerilmesi ve yeterli aşı stoku erken olarak sağlanıp aşının mümkün olan en erken dönemde yapılması gerektiği konusunda yapılan uyarılar hatırlatıldı.
Aylar öncesinden yapılan uyarılara rağmen sorumlulukların yerine getirilmediği belirtilen açıklamada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu sorular yöneltildi:
Kaç doz aşı temin ettiniz? DSÖ kriterlerine göre yaşı 6 ay üzeri olan her birey aşılanabilecek mi? Neden Türkiye kendi aşısını üretememektedir?
Aile hekimleri için influenza aşısı yapılacak kişilerin belirlenmesinde bilimsel alt yapıdan uzak-anlaşılmaz puanlama sisteminin getirilmesini sağlık hizmetlerindeki yetersizliğin bir yansıması olarak yorumlayan TTB Merkez Konseyi açıklamasını şöyle sürdürdü:
Bu puanlama sisteminde diyabet hastaları, kronik kalp-akciğer hastaları, bağışıklık sistemini etkileyen ilaç kullanan hastalar için dahi ‘İnfluenza açısından 1. öncelikli yüksek risk grubunda değilsiniz’ ibaresi çıkmıştır.
Koruyucu sağlık hizmetleri her yurttaşın hakkıdır ve aşı bunun vazgeçilmezlerinden. Bilimsel olarak anlaşılamaz bu puanlama sistemi, hekimlerin toplumla karşı karşıya getirilmesinden ve sağlıkta yeni bir şiddet dalgasının körüklenmesinden başka bir şeye yaramayacaktır.
TTB bir kez daha altını çizmek istediği uyarılarını şöyle sıraladı:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…