Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı ve Güney Afrikalı sanatçı Gabrielle Le Roux’un bir araya gelişiyle ortaya çıkan multi-medya sergi 11-30 Kasım tarihleri arasında Cezayir Apartmanı’nda* üç ayrı salonda görülebilir. Serginin bir kopyası da, 16-30 Kasım arasında Ankara’daki KuirFest** kapsamında sanatseverlerle buluşacak.
Sergide 17 portre ve 18 video çalışması yer alıyor. Çalışmalar, Türkiye’nin 5 şehrinden 18 trans insan hakları aktivistinin portrelerinden ve öykülerinden oluşuyor. Ayrıca, resmedilen trans bireyler, vermek istedikleri mesajları kendi portrelerinin üzerine eklemişler.
Küratörlüğünü Milen Nae’nin yaptığı serginin açılışından önce bir panel gerçekleştirildi. Pek çok kişinin yerde veya ayakta takip ettiği panelde, serginin oluşturulmasında işbirliği yapan sivil toplum örgütlerinden temsilciler konuştu.
Panelin açılışını yapan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü Murat Çekiç, “Sergiye gösterilen bu yoğun ilgi, aynı zamanda trans bireylerin haklarına yönelik bir ilgi.” dedi. Çekiç, ‘polise mukavemet’, ‘hakaret’ ve ‘kamu maluna zarar vermek’ suçlamaları ile yargılanan Pembe Hayat üyesi üç aktivistin mahkûm edilmelerinden UAÖ’nün duyduğu derin kaygıyı belirten, Türkiye yetkililerine gönderilmiş mektubu okuyarak***, yaşananları “tek sözcükle, zulüm” olarak gördüğünü ifade etti. Çekiç, cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliği ne olursa olsun, insan haklarına ve eşitliğe inanan tüm insanları, Türkiyeli lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler ve onların örgütleri ile dayanışma içinde olmaya davet etti.
Sanatçı Gabrielle Le Roux, sergiye katkı sağlayan herkese teşekkür ederek, çalışmalarını bugüne getirenin, kişilerin kalplerinden gelen paylaşım olduğunu söyledi; “Herkes hayatını ve sevgisini koydu.” dedi. Le Roux, hak ve eşitlik mücadelesinin sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin pek çok bölgesinde gelişmekte olduğunu görmekten büyük mutluluk duymuş. Ona göre, trans bireylerin Avrupa ve Afrika’da olduğu gibi Türkiye’de de giderek güçlenen mücadelesini görmek son derece umut verici. Ancak, dünyanın birçok yerindeki insan hakları örgütleri, hala, trans bireylerin yaşadığı dehşet verici hak ihlallerini görmezden gelebiliyor.
Le Roux; portre, hikaye ve videoları meydana getirdikleri sürecin kendi içinde çok özel, yoğun ve kişisel bir seyahat olduğunu, bununla birlikte, Türkiye’deki trans bireylerin ailelerinin de hak mücadelesi için devrimci bir katkı yaptığını aktardı. Videolarda bu dönüştürücü süreci paylaşan ailelerin öyküleri izlenebilir.
* Cezayir Apartmanı: Hayriye Sok. No:16 Galatasaray, Beyoğlu İstanbul
** http://festival.pembehayat.org/
** http://www.amnesty.org.tr/ai/node/1786
(Murat Köylü)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…