Trakya’da tarımın su ihtiyacı 2040’a kadar yüzde 15 artabilir

Yazar:
Yeşil Gazete

Trakya bölgesindeki Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ şehirlerinde yapılan araştırmalar, iklim değişikliğine bağlı olarak bölgedeki tarım faaliyetleri için ihtiyaç duyulan su miktarının 2040’a kadar yüzde 10 ila 15 oranında artabileceğini gösteriyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Levent Şaylan ve yüksek lisans öğrencisi Muhammet Azlak tarafından yapılan araştırmaya göre, Trakya’da 2040 yılına kadar tarımsal sulama için su ihtiyacının yüzde 10 ila 15 oranında artacağı belirlendi. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da yapılan çalışmalar sonucu, dünyada buharlaşma hesaplarında kullanılan 20 eşitlikten yararlanılarak iklim değişikliğinin tarımsal sulamaya etkisi incelendi.

Trakya’da 2040 yılına kadar elde edilen verilerle hesaplanan yıllık toplam buharlaşma değerleri, 1975-2010 yıllarını kapsayan dönemle kıyaslandı. Elde edilen sonuçlara göre, tarımda su ihtiyacının Edirne’de yüzde 10-12, Kırklareli’nde yüzde 12-15, Tekirdağ’da ise yüzde 10 civarında artabileceği öngörülüyor.

AA‘ya konuşan Prof. Dr. Levent Şaylan, Türkiye’nin tarımsal kuraklık yaşayan bir ülke olduğunu belirterek, çiftçilerin toprağın nemini ölçüp takip etmelerinin ve bu doğrultuda sulama yapmalarının önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Şaylan, araştırma kapsamında bitki türü olarak buğday, mısır ve ayçiçeği üzerinde de çalıştıklarını anlattı.

‘Tarımsal araştırmalar artmalı’

Sadece Trakya’da değil, ülke tarımı için önemli olan yerlerde daha detaylı tarımsal meteorolojik araştırmalar yapmak gerektiğini vurgulayan Şaylan, “Öncelikle her ilde bu iklim değişiminin hangi risklere neden olacağını ve bilhassa bunun tarıma etkilerini tarımsal meteorolojik açıdan tespit etmek gerekiyor” dedi.

Şaylan, iklim değişiminin vereceği zararların çeşitlerine göre önlem alınması gerektiğini vurgulayarak, “Sulamada kullanılan suyun büyük bir kısmı yüzey sulama yöntemleriyle uygulanıyor. ‘Salma sulama’ denilen, daha fazla buharlaşmaya neden olan, daha fazla su harcadığımız bu sulamadan uzaklaşılmalı. Bunun yerine basınçlı sulama sistemleri, yağmurlama veya damla sulama gibi suyu daha verimli kullanan sistemler yaygınlaştırılmalı. Bunlar suyun kullanımını azaltırlar. Bunlar için üreticiye mali destekler sağlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Dünya Bankası: Tarımda dönüşüm sera gazı emisyonlarını üçte bir azaltabilir
İklim değişikliği meyve verimliliğini ve ticaretini etkiliyor
Türkiye’nin 16 ilinde obruk risk haritası çalışması başlıyor

Trakya’da iklim değişikliği nedeniyle bazı bitkilerin verimlerinde azalma olabileceği de öngörülüyor. Bitkilerin su ihtiyacının doğru zaman ve miktarda karşılanmasının önemini vurgulayan Şaylan, üreticilerin toprakta su olup olmadığını ölçerek sulama zamanını ve miktarını belirlemeleri gerektiğini ifade etti. Bu yöntemle hem tarımsal kuraklığı izlemek hem de sulamada kullanılan su miktarını azaltmak mümkün olacak.

Trakya’daki tarımın geleceği, iklim değişikliğine uyum sağlamak için su yönetimi ve tarımsal pratiklerde yenilikçi yaklaşımların benimsenmesine bağlı. Bu değişiklikler, bölgedeki tarımsal sürdürülebilirliği artırarak, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmada kritik bir rol oynayacak.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024