Kategoriler: DoğaManşet

Trafiğin yoğun olduğu yollarda kirliliği emebilecek ‘süper bitki’ tespit edildi

Yazar:
Yeşil Gazete

Kraliyet Bahçıvanlık Derneği’ndeki (RHS) bilim insanları gür ve tüylü yaprakları olan dağ muşmulasının araç trafiğinin yoğun olduğu yollardaki kirliliği emmeye yardımcı olabilecek bir “süper bitki” olduğunu açıkladı.

Hava kirliliği ve sıcak hava dalgaları gibi sorunları hafifletme ve yeşil alanların faydalarını artırma yönünde çalışmalar yürüten araştırmacılar dağ muşmulası, alıç ve kırmızı sedir gibi farklı çalı türlerini karşılaştırarak hava kirliliğini emmedeki etkinliklerini inceledi.

Yüzde 20 daha etkili

Araştırma sonucunda dağ muşmulasının (Cotoneaster franchetii ) trafiğin yoğun olduğu yollarda, kirliliği emmede diğer çalılıklara kıyasla en az yüzde 20 daha etkili olduğu ancak trafiksiz bölgelerde çok fazla fark olmadığı tespit edildi.

Çalışmanın öncülerinden Dr. Tijana Blanusa “Yoğun trafiğe sahip ana şehir yollarında, daha karmaşık, kaba ve tüylü yapraklara sahip türlerin en etkili türler olduğunu gördük. 1 metre uzunluğundaki çalılığın sadece yedi günde bir arabanın 500 millik sürüşten yaydığı miktarda kirliliği temizleyeceğini biliyoruz” dedi.

Az yoğun bölgede birkaç türün karışımı

Blanusa, kirliliğin çok yoğun olduğu noktalarda dağ muşmulası yerleştirmeyi, diğer alanlarda ise birkaç türün karışımının dikilmesini tavsiye ettiklerini söyledi.

RHS tarafından 2 bin 56 kişiye yapılan ankete göre insanların yüzde 33’ü hava kirliliğinden etkilendiğini söylüyor. Ancak yalnızca yüzde 6’sı bunu hafifletmek için bahçelerinde düzenleme yapıyor.

İklim kriziyle mücadelede önemli bir araç

RHS bilim ve koleksiyon direktörü Prof. Profesör Alistair Griffiths “Diğer bitkilerle birleştirildiğinde gelişmiş faydalar sağlarken yaban hayatı için çok ihtiyaç duyulan habitatları sağlayan benzersiz niteliklere sahip yeni ‘süper bitkileri’ tanımlamak için sürekli çalışıyoruz” dedi.

Çalışmalarına örnek veren Griffiths, “Örneğin sarmaşık duvar kaplamasının binaları soğutmada üstün olduğunu bulduk. Alıç ve kurtbağrı ise yoğun yaz yağmurlarını hafifletmekte ve yerel selleri azaltmada etkili” ifadelerini kullandı.

Griffiths “Eğer çevre sorunlarının fazla yaşandığı bölgelere uygun bitkiler dikilirse iklim değişikliğiyle mücadelede büyük bir fark yaratabiliriz” dedi.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024