Manşet

TMMOB: Kanal İstanbul’un ÇED raporu şaibeli

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, Kanal İstanbul Projesi için oluşturulan bilirkişi heyetindeki Yıldız Teknik Üniversitesi’nden akademisyen H.A.’nın istenildiği gibi bir rapor hazırlamaması üzerine tehdit edilerek heyetten çekilmek zorunda bırakılmasına ilişkin bir açıklama yayınladı.

Açıklamada “Kanal İstanbul projesi bilimsel gerçeklere rağmen, tüm bu bilgileri göz ardı ederek yapılmaya çalışılmaktadır. Proje, bilimsel ve teknik olarak sakıncalar barındırmaktadır ve yapılmaması gerekmektedir. Projenin ÇED Raporu şaibelidir” denildi.

‘Bilimsel verilerle değil talimatla hazırlandı’

Akademisyenin İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi‘ne sunduğu dilekçede anlattığı olayın daha önce onlarca bilim insanı ve teknik insanın ifade ettiği gerçekliği bir kez daha ortaya çıkardığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Rapor, bilimsel verilerle değil verilen talimatlarla oluşturulmuştur ve bu Rapor ile halka yalan söylenmektedir. Kamu yararı adı altında yapılacağı söylenen etki alanı böylesine geniş bir projede bilim yolsuzluğunun yapılması asla kabul edilemez ve tarih önünde affedilemezdir, görevin kötüye kullanılması anlamını taşımaktadır.”

Açıklamada ayrıca “Kurgusu baştan yapılmış, kararı bilimsel ve teknik incelemeler önemsenmeksizin önceden verilen bu projede ne kamu yararından bahsedilebilir ne de halkın katılımcılığından. Bu proje halka dikte edilen bir rant projesidir ve yapımında ısrar edilmesi İstanbul kenti başta olmak üzere büyük bir coğrafyayı geri döndürülmesi mümkün olmayan bir ekolojik kırımla baş başa bırakacaktır” ifadeleri yer aldı.

‘ÇED süreci sona erdirilmeli’

TMMOB, Kanal İstanbul Projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin derhal sona erdirilmesi ve projeye karşı açılan tüm davaların akabinde düşürülmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

Yönlendirilmiş ve bilimsel olmayan verilerle bezenmiş ÇED Raporu, süreci baştan hatalı kılmaktadır ve süreç yok hükmündedir. Bir kez daha ifade ediyoruz: Kanal İstanbul projesinin ÇED süreci hukuka, bilimsel ve teknik esaslara aykırı yürütülmüştür ve bu süreç neticesinde hazırlanan ÇED raporu hatalıdır. Bu durum, projenin yol açacağı çevresel tahribatı ve bu tahribatın telafisini imkânsız kılmaktadır.

Projeye, yönlendirilmiş ve gerçeği yansıtmayan görüş bildiren akademisyenlerin meslek etiği mutlaka sorgulanmalı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kamu kuruluşları üzerlerindeki şaibeyi kaldıracak adımı atarak bu projeyi iptal etmelidir.”

Açıklamada görevden çekilen akademisyen H.A.’ya da “Projeye karşı itirazlarını dile getiren yüzbinlerce insan adına: meslek etiğini göz ardı etmeyen, tüm baskı ve tehditlere karşın bilimsel olanda ısrar eden ve yaşadığı süreci açık yüreklilikle dile getiren hocamıza ayrıca teşekkür ediyoruz” sözleriyle teşekkür edildi.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi