İngiltere’de üretilen ve 10 Nisan’da Southampton’dan New York’a hareket eden dünyanın en büyük transatlantiği Titanic, 15 Nisan 1912 gecesi, daha ilk seferinde Atlantik okyanusunda bir buz dağına çarparak batmış ve kazada 1512 kişi ölmüştü.
Yüz yıldır başlıbaşına bir kült haline gelen Titanik vakasına küresel ısınma açısından bakarsak ne görüyoruz?
National Geographic dergisinin haberine göre Titanic bugün aynı rotayı izleseydi muhtemelen daha fazla buzdağıyla karşılaşacaktı. Ama bunun nedeni Kuzey Kutbu yakınlarındaki buzulların artması değil, tam tersine küresel ısınma nedeniyle buzulların erimesi.
Kuzey yarımkürede Grönland’da, Güney yarımkürede ise Antarktika’daki kara buzulların erimesi eriyen buzullardan akan suların tabanda kayma etkisi yaratmasına ve büyük buz kitlelerinin koparak buzdağı haline gelmesine neden oluyor.
Michigan Üniversitesinden glasiolog Jeremy Bassis gemi bugün aynı rotada seyahat etseydi bu nedenle daha fazla buzdağıyla karşılaşacaktı diyor.
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…