Tiflis’teki Vake Parkı’nı hatırlıyor musunuz? Aralık başında, şehrin sayılı yeşil alanlarından biri olan, kültürel miras olarak kabul edilen Vake Parkı’nın üzerine yerel yönetim bir otel dikmek isteyince kentliler harekete geçmiş, iki hafta boyunca iş makinalarına karşı barikat kurmuş ve korumuşlardı.
Epey tanıdık bir hikaye değil mi? Aradan iki ay geçti ve şimdi Tiblisliler uluslararası destek çağrısında bulunuyor. Çünkü yerel yönetim protestolara rağmen geri adım atmadı ve parka giren iş makineleri 20 ağacı sökmüş durumda. Tiflis’teki gerilla bahçe sakinlerinden Data Lapauri’ye bağlandık ve Vake’deki son gelişmeleri aldık.
Gürcistan’ın başkenti Tiflis, yeşil alanlar açısında dünyanın en fakir şehirlerinden biri. 2001 yılında yapılan bir araştırma kişi başına beşmetrekare yeşil alanın düştüğünü gösteriyor; bu oran geçen 13 sene içinde daha da azaldı. Vake Parkı ise son 10 sene içinde hukuk dışı yerel yönetim politikaları yüzünden neredeyse yarısını kaybetmiş. Gürcistan Anayasası’nda da, tıpkı Türkiye’deki bir madde var “herkes sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahiptir”. Bundan iki ay önce binlerce Tiflis’li, bu hakkı korumak için Vake Park’nın kalan kısmına yapılmaya çalışılan bir otel inşaatını engelledi. Protestolarla ilgili sadece Çevre Bakanlığı’nda bir açıklama geldi ve projenin yapılmaması gerektiğini söylendi fakat yerel yönetim kararından vazgeçmediği sürece Bakanlığın yaptırım gücü yok.
Tiflisliler otel inşaatını durdurabilmek için bir imza kampanyası başlatmış durumda. Şimdiye kadar yedi bin kusür kişinin imza verdiği kampanya belediyeye teslim edildi. Zaman sınırlaması olmayan kampanya kapsamında toplanan imzalar ileriki süreçte mahkemede kullanmak üzere biriktirilecek.
Parkın son durumuyla ilgili bilgi aldığımız Data Lapauri, aralık ayında 11’i yasadışı olmak üzere 20 ağacın kesildiğini, 28 Aralık’ta resmi belgelerin eksik olması nedeniyle belediye yetkililerini durdurabildiklerini söylüyor. “Fakat üç hafta sonra belgeleri tamamlayıp geri geldiler, bu sefer onları fiziksel olarak durdurmak zorunda kaldık. Yollara barikat kurup gerilla bir kamp oluşturduk ve 7 gün 24 saat parkı korumaya çalışıyoruz.”
Gezi Parkı’nda olduğu gibi, aktvisitlerin çoğu önceden birbirini tanımıyormuş; fakat gün geçtikçe çoğalıp güçlenmeye başladıklarını söylüyor Lapauri.
Vake Parkı’nı kurtarmak için şuradan imza kampanyasına destek olabilirsiniz.
Parktan kısa bir video da aşağıda:
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…