Kategoriler: Tarım-Gıda

“Tedbir alınmazsa Bursa Ovası yok olacak”

Yazar:
Haber Merkezi

Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB)’nin düzenlediği, “Tarım Arazilerinin Amaç Dışı Kullanımı ve Büyük Ovaların Korunması” panelinde Bursa Ovası’nın geleceği tartışıldı.

Geçtiğimiz Cumaretesi günü Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ufuk Ay, çarpık kentleşme ve sanayileşmenin bu hızla devam atmesi halinde ortada Bursa Ovası diye bir yer kalmayacağını söyledi. TEMA Danışmanı Mahir Gürbüz’ün konuşmacı olarak katıldığı panelin yöneticiliğini Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. A.Vahap Katkat yaparken, meslek odaları temsilcileri de birer konuşma yaptı.

“Tarım alanlarının amaç dışı kullanılmasında devletin öncülük ediyor”

Günümüzde insanların hâlâ toprakla araziyi ayırt edemediğini vurgulayan TEMA danışmanı Mahir Gürbüz, toprağın bir varlık olduğunu arazinin ise kullanılması mümkün bir kaynak olduğunu söyledi. Tarım arazisinin kesinlikle tarım dışında kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Gürbüz, “Araziyi kullanıp da toprağı yok etmeyecek tek sektör tarımdır. Amaç dışı kullanımın önlenmesi gerekir, büyük ovaların Bakanlar Kurulu kararıyla koruma altına alınması gerekir.” dedi. Tarım alanlarının amaç dışı kullanılmasında devletin öncülük ettiğini belirten Gürbüz, Sapanca’daki Toyota fabrikasını, Antalya’daki doğalgaz santralini ve Gaziantep’teki fıstık bahçelerinin üzerine yapılan organize sanayi bölgesini bunlara örnek olarak gösterdi. HKMO Başkanı Ufuk Ay da, insanoğlunun kentleşme serüveninde, hayatın temel kaynağı olan tarım arazilerinin korunmak zorunda olduğunu anlatırken, Bursa’nın tarım arazileri üzerinde gelişen kaçak yapılaşma sorununu ve bu sorunun temel kaynağı olan hisseli parsel olgusunu doğru anlayabilmemizin imkanının olmadığını söyledi. Ay, şu görüşleri dile getirdi: “Bursa’da yer alan yapı stoğunun yüzde 70’e yakını kaçak yapı statüsündedir ve bu yapıların yüzde 80’i hileli hisseli parseller üzerine oturmuştur. Çarpık kentleşme ve sanayileşme bu hızla devam ederse çok kısa süre içinde Bursa Ovası yok olacaktır.”

(haberler.gen.al)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024