TCMB açıkladı: Politika faizi yüzde 18’e düşürüldü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 100 baz düşürerek yüzde 19’dan yüzde 18’e çekti.

TCMB, Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu‘nun başkanlık döneminde ilk kez faiz indirimine gitmiş oldu.

Kararın ardından Dolar/TL, 8,65’ten 8,80’in üzerine çıktı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

‘Para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç vardı’

Kararla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır. Bunun yanında, bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için makroihtiyati politika çerçevesi güçlendirilmiştir. Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapılmış ve politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiştir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.”

Şahap Kavcıoğlu’nun politika faizinden yaklaşık 200 baz puan daha aşağıda olan çekirdek enflasyona odaklanılacağını açıklaması, faiz indirimi hazırlığı sinyali olarak değerlendirilmişti.

Erdoğan, faiz oranlarının artırılmasını istemiyor

Mart ayında 200 baz puanlık artırım kararı ile faizin yüzde 19’a yükseltilmesi sonrası Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alınmış ve yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirilmişti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın faiz oranlarının artırılmasına sert bir şekilde karşı olduğu ve bu konuda ısrarcı olduğu biliniyor.

Ağbal da Kasım 2020’de, Temmuz 2019’da göreve getirilen Murat Uysal‘ın yerine gelmişti. Böylece, 21 ay içerisinde üçüncü kez Merkez Bankası başkanı değiştirilmişti.