Türkiye’nin son 10 yıllık tarım karnesi karamsar bir tablo ortaya koyuyor. Son 10 yılda Türkiye’de çiftçi 27 milyon dekar tarım arazisini ekmekten vazgeçti. 600 bin çiftçi üretimden çekildi. Aynı dönemde 14 milyon hektar buğday ekim alanı daraldı. Son 3 yılda ise patates ekim alanları 600 bin dönüm azaldı.
Bugün gazetesinden Nesrullah Sonay ve Sezen Ünüvar’ın haberine göre, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul (ZMO) Şube Başkanı Ahmet Atalık, Türkiye’de tarımın geldiği noktayla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. TÜİK verilerinden yola çıkarak değerlendirmede bulunan Atalık, şu vurguyu yaptı, “Resmi verilere göre son 10 yılda Türkiye’de, çiftçi 27 milyon dekar tarım arazisini ekmekten vazgeçti.”
“Bu Ermenistan veya Arnavutluk’un yüzölçümlerine eşit” diyen Atalık, “Aynı süreçte temel besinimiz 14 milyon hektar buğday ekim alanı daraldı. Son 3 yılda patates ekim alanları 1 milyon 800 bin dönümden 1 milyon 200 bine düştü. Üretim de 1 milyon ton düştü. Yine çiftçi sayısı 2 milyon 800 binden 2 milyon 200 bine düştü” şeklinde konuştu.
Bu durumun en önemli nedeninin, çiftçinin yeteri kadar örgütlenmemesi olduğunu kaydeden Atalık, “Örgütlenme ülkemizde yüzde 13’lerde. Bu oran Avrupa Birliği’nin tarımla uğraşan ülkelerinde yüzde 90’ın üzerinde” dedi. Örgütlenmenin sonuçlarını daha ucuz girdi, daha düşük maliyet olarak ifade eden Atalık, şunları anlattı, “Böylece üretici refah düzeyinde tatmin edici bir ücret alırken tüketici de çok daha ucuza bu ürünlere ulaşıyor. Yani ülkemizde kooperatif yapılanma olmadığından kaynaklı aracılar denen bir sistem doğmuş vaziyette. Bunun en büyük etkisini yaşayacak olan fiyat yüksekliği şeklinde yine tüketicidir.”
ZMO İstanbul Şube Başkanı Atalık, AB ülkelerinde bütçenin yüzde 45’inin tarım desteklerine ayrıldığını belirtti. “Çünkü onlar dünya savaşlarında açlığın ne demek olduğunu gördüler” diyen Atalık, Türkiye’de bu oranın yüzde 2 olduğunu öne sürdü.
Gıda güvenliğiyle ilgili şartların mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Süt Kooperatifi’nin Başkanı Mahmut Eskiyörük, bu sorunu aşmak için çözüm de önerdi: “Soğuk zincir uygulamasının bize litrede 2 kuruş maliyeti var. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2004 yılında kaldırdığı teknik destek primini tekrar vermeli. Aksi halde biz haksız rekabete uğruyoruz, halk sağlığı da hiçe sayılıyor.”
(Tarımdan Haber.com, Bugün)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…