Talimhane’deki Abdulhakhamit Caddesi üzerinden Taksim’e çıkmak için sola dönmek isteyen araçlar, tahta perde engeliyle karşılaştı. Araçlar mecburi istikamet olan Tarlabaşı’na yönlendirildi. Diğer taraftan da Taksim Meydanı’na giremeyen araçlar, The Marmara Oteli’nin önünden geçip Gezi Parkı’nın arkasından dolaşarak Harbiye istikametine gitmek zorunda kaldı.
Buna göre trafik; Tarlabaşı-Harbiye yönünde; Taksim Meydanı üzerinden, Mete Caddesi-Asker Ocağı Caddesi- Cumhuriyet Caddesi (Divan Oteli önünden), Harbiye-Tarlabaşı yönünde ise, Cumhuriyet Caddesi (Divan Oteli önünden), Abdulhakhamit Caddesi ve Tarlabaşı’ndan verilecek.
TAKSİM PLATFORMU TAKSİM NÖBETİNDE
“Taksim Platformu” üyesi bir grup, “Taksim’i size bırakmayacağız”, “Taksim için mücadele vakti” ve “Gezi Parkı için mücadele vakti” yazılı dövizleri kaldırıma sererek, oturma eylemi yaptı. Grup adına basın açıklaması yapan Cem Tüzün, “Bu proje ile insanlar, kadınlar, çocuklar, engelliler, otobüslere binmek için yer altında, egzoz dumanı içinde bekleyecekler. Hükümet bu projeden vazgeçene kadar hepimiz burada nöbetteyiz” ifadelerini kullandı.
TAKSİM MEYDAN DÜZENLEME PROJESİ NELER GETİRECEK
Taksim Platformu’nun yaptığı açıklamada ise “Yayalaştırma Projesi” adı altında gizli bir rant projesinin yürütüldüğü, bu rant projesinin ilk kurbanında çalışmaların başlangıç noktası olan Cumhuriyet Caddesi olduğu belirtilmekte. Cadde üzerindeki yüzlerce ağaç proje kapsamında kesilecek.
Taksim’in ve İstanbul’un en önemli simgelerinden Taksim Gezi Parkı da proje kapsamında gözden çıkarılmış durumda. Gezi Parkı’nın bulunduğu yere Topçu Kışlası yapılacağı belirtiliyor. Hükümetin Taksim ile ilgili başlattığı projenin arkasında ise her türlü muhalif sesin yükseldiği Taksim Meydanı’nı kendi denetimi altına alma isteğinin bulunduğu iddia ediliyor.
İETT’DEN YENİ GÜZERGAH AÇIKLAMASI
5 Kasım 2012 Pazartesi günü (Bugün) başlayacak olan Taksim Meydanı Düzenleme çalışmaları sebebiyle Taksim Meydanında İETT Otobüsü ve Taksi-Dolmuşların bekleme ve yolcu aktarma düzeni değişti.
Toplu Ulaşım Araçlarının Taksim Meydanı Yeni Güzergahları
• Taksim Meydanındaki çalışmalar sırasında ve sonrasında Taksim’deki Metro ve Füniküler’in erişiminde ve çalışmasında herhangi bir değişiklik olmayacak.
• Taksim Meydanındaki çalışmalar sırasında; Şişhane yönünden gelip, son durağı Taksim olan hatlarda İETT Otobüsleri, Tarlabaşı Bulvarı’nda çalışmaların başladığı bölgeye gelmeden yolcularını indirip U dönüşü yaparak tekrar Şişhane yönüne dönecekler.
• Harbiye yönünden gelen otobüsler içinde son durağı Taksim olanlar ise; Divan Oteli-Asker Ocağı Caddesi-Mete Caddesi – Taksim Meydanı’na gelip aynı güzergahtan geri dönecekler.
• Harbiye yönüne gidecek otobüsler; Tarlabaşı Bulvarı-Taksim Meydanı-Mete Caddesi-Asker Ocağı Caddesi (Divan Oteli önü) üzerinden Harbiye yönüne gidecekler.
• Tarlabaşı yönüne gidecekler ise Abdülhak Hâmit Caddesi (Eski Elektrik İdaresinin bulunduğu yol) üzerinden Şişhane yönüne devam edecekler.
• Taksi-Dolmuşlar halen kullanılan bekleme yerlerinin 100 metre kadar gerisinde konuşlanarak, İETT Otobüsleri gibi, Geçici Trafik Güzergahını kullanacaklar.
Taksim Meydan Düzenlemesi çalışmaları tamamlandıktan sonra ise;
• Taksim Meydanına artık hiçbir otobüs giremeyecek.
• Taksim`de durak yapan transit geçen hatların hepsi Tarlabaşı Bulvarı ve Cumhuriyet Caddesi’ni kullanacaktır. Bu sebeple araç altgeçidi içinde Otobüsler Tarlabaşı 2 şeritli olmak üzere otobüs durakları inşa edilecek. Bulvarı üzerinde yolcu indirme-bindirme yaparak geri dönecekler,
• Harbiye yönüne gidecekler, yapımına başlanacak olan tünelin altgeçidini ve altgeçitteki otobüs duraklarını kullanarak Taksim Meydanı`na ulaşabilecekler.
• Harbiye yönünden gelen araçlar da Divan Oteli önündeki kavşakta indi bindi yaptıktan sonra, yeni yapılacak U dönüşünden geri döneceklerdir. Diğer toplu ulaşım araçları da aynı şekilde çalışacak.
• Tünel altgeçidinde otobüsten inen yolcular Taksim Metrosu ve Füniküler’e direkt olarak bağlanabilecek.
• Daha önce son durağı Taksim olan hatların düzenleme sonrası son durakları Tarlabaşı olacak.
• Taksim Meydanı’nda trafiğin yeraltına alınması çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi ve Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nca hayata geçiriliyor.
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…