Kategoriler: Ekolojik YaşamManşet

SYFF, Çukurova’dan da geçti: Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Adana

Yazar:
Konuk Yazar

Gezegene ve üzerindeki yaşama değer veren insanların bir araya geldiği Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF),  Çukurova Ekolojik Yaşam İnisiyatifi (ÇEYİ) ve Banadura organizasyonu ile 21-22 Kasım’da Adana’da gerçekleşti.

Dünya’nın insanlara ait değil de, insanların dünyaya ait olduğunu gösteren, insanların paylaşımcı, yaşadıkları yeri Barış ortamına çevirmeyi amaçlayan endüstriyelleşmiş toplum yapısından kurtulmak isteyen insanlar bu festivalde biraradaydı.

Festival, Adana’da 20 Kasım Cuma akşamı açılış konuşması ve Tohumlar Kampüse projesinin sunumu ile başladı.

21-22 Kasımda da Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonu‘nda kısa ve uzun metrajlı olmak üzere 26 film gösterimi yapıldı. Mezopotamya bataklığından, Colorado nehrindeki deltanın uyanışına, Turkan’a yerlilerinin halk mücadelesine dair filmler gösterildi. Bisikletin hayatımızın en güzel ulaşım aracı olabileceği, nasıl sağlıklı bir çevre içinde yapabileceğimizi gösterdi.

Festivalde gösterilen filmler doğal kaynaklarımızı nasıl yanlış kullandığımızı, endüstrinin dünyaya etkilerini, iklim değişikliği gözler önüne serdi. Aynı zamanda da yüzleşmekte olduğumuz bu çevresel sorunlar ile nasıl mücadele edeceğimizin yollarını, permakültür denilen ekolojik tasarım ile gelecek çözümleri, temiz gıda yetiştirme yollarını öğretti.

Festival de çocuklar içinde atölye çalışmaları yapıldı. Malzemeleri geri dönüştürüp tişörtlerine baskı yapıp, cam boyadılar.

Konuşmacılardan Fırat Ateşok yerelde gerçekleşen sorunlardan ve iklim krizinden söz etti.

Sedef Uncu Akı da dünyanın her yerinden, kıyafetlerimizin arkasındaki insanlara ve mekanlara endüstriyelleşmiş topluma bakışımızı anlattı.

Grup Atlas

Festival de Grup Atlas ve Akkapı Çocuk Orkestrası’nın müzik dinletileri ve Yaşam ile Dans topluluğunun dans gösterisi gerçekleşti. Kapanışta da tüm katılımcılar sahneye çıkarak dans etti.

Akkapı Çocuk Orkestrası

Festivale katılan herkesin kafasında olan iklim krizi, ekonomik eşitsizlikler, sosyal çözünme konularında ki soru işaretlerine birlikte çözümler arandı.

Sürdürülebilir, eşitlikçi ve barışçıl bir gelecek belki de 21 yy sonunda insan neslinin hayatta kalabilmesi doğayla uyum içinde olması ile mümkündür. Bu festivalde de dünyaya daha az hasar vererek yaşamayı öğrenmeyi ve doğa ile uyum içinde hayatta kalmayı sağlayacak yolları öğrendik.

 

 

Emine Sarıgül

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024