Sydney, fosil yakıt reklamlarını yasakladı

Yazar:
Yeşil Gazete

Avustralya ‘nın başkenti Sydney’de Belediye Meclisi’nin kararıyla artık kentinin dış mekanlarında fosil yakıt reklamları yer almayacak. Kent, haftada iki milyondan fazla kişiye ulaşan dünyanın en büyük açık hava reklam ağlarından birine sahip.

Amsterdam’dan sonra dünyada bunu yapan ikinci kent olan Sydney, aynı zamanda Avustralya’nın en büyük ticaret merkezi.

Fosil reklamı yasağı kampanyası, Avustralya’da tütün reklamı yasağı ile günümüz fosil yakıt reklamcılığı arasında paralellikler olduğunu belirten 300 pazarlama, halkla ilişkiler, reklam ve medya profesyonelinden oluşan Comms Declare grubu tarafından koordine edildi.

Comms Declare CEO’su Belinda Noble, “Pazarlama ve Halkla İlişkilerin onlarca yıldır kirletici şirketlere yardımcı olmak için kullanıldığını gördük. Bunun durmasını istiyoruz” diyor.

Comms Declare, fosil yakıt reklamlarını kömür, gaz ve petrol ürünlerini, esas olarak fosil yakıt üreten şirketleri veya fosil yakıtlardan gelirin yüzde 20’sinden fazlasını elde eden kuruluşları tanıtan reklamlar olarak tanımlıyor.

Bu, reklam yasağının benzinli otomobiller veya gazla ısıtılan yüzme havuzları gibi ürünlere de yayılabileceği ve fosil yakıt şirketlerinin, kömür ve gazdan gelir elde ederken aynı zamanda güneş panelleri ve rüzgar türbinlerinin görüntüleri ile kendilerini pazarlayamayacakları anlamına geliyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)‘nin en son değerlendirme raporu, fosil yakıt reklamcılığının olumsuz rolünü tanımlıyor.

Raporun yazarları, “Fosil yakıt endüstrileri, reklamlar aracılığıyla ana akım medyaya benzersiz erişime sahip, medya raporlarının anlatılarını şekillendiriyor ve Avustralya gibi ülkelerde siyasi etki uyguluyor” diyor.

Benzer uygulamalar diğer ülkelerde de görülüyor.

Fransa, fosil yakıt reklamlarına ülke çapında bir yasak getirdi ve Amsterdam bu tür reklamları toplu taşıma ağında yasaklıyor. Birleşik Krallık ve Hollanda’daki en az yedi yerel yönetim bölgesi fosil reklam yasağı getirdi ve benzer yasalar Avrupa Birliği, Almanya, İsveç ve Kanada‘da tartışılıyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024