Kategoriler: KadınManşet

Süresiz nafakada ‘devlet ödesin’ formülü tartışılıyor

4 Ocak 2022’ye kadar tatile giren TBMM‘nin yeni yılda gündeme alması beklenen konulardan biri, belli kesimlerin geçen yıl sık sık gündeme getirdiği  nafaka olacak.

Adalet Bakanlığı‘nın üzerinde çalıştığı ve “kadını mağdur etmeyen” yeni formüle göre ihtiyaç sahibi boşanmış bir eş nafakasız bırakılmayacak. Nafaka ödemeye hükmedilen taraf bu nafakayı evli kalınan süre 10 yılsa 10 yıl ya da bunun yarısı gibi sınırlı bir süre ödeyecek. Bu süre bitiminde eş çalışmıyor, halen nafakaya ihtiyaç duyuyorsa bu durumda devlet kurumları devreye girecek. İlgili sosyal yardım mekanizmaları devreye alınarak nafakayı devlet üstlenecek.

Şiddet olaylarını da azaltacağı düşünülüyor

Duvar’dan Nergis Demirkaya‘nın aktardığına göre, Bakanlık ihtiyaç sahibi (kadının) nafakasız bırakılmayacağı, kadının hiçbir şekilde mağdur olmayacağı bir sistem için çalıştıklarını belirtirken, devletin bütçe olanakları yaratarak bu sorumluluğu belli süreler ve kriterler çerçevesinde üstlenmesi durumunda bunun şiddet olaylarının azalmasına katkı yapacağı görüşünü ileri sürülüyor.

Mevcut sistemde boşanan çiftlerden yoksulluğa düşecek tarafa diğer tarafın mali gücü oranında nafaka ödenmesine karar verilebiliyor. Ancak bazı kesimler “süresiz” olduğu gerekçesiyle bu nafaka kararlarına karşı çıkıyor.

Adalet Bakanlığı yetkilileri kadın örgütleri ve parti yetkilileri de “olur” verirse bu konuda adım atmayı düşündüklerini ifade ediyor.

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre Meclis’in 4 Ocak’ta başlayacak yeni çalışma takvimi kapsamında İstanbul Finans Merkezi‘nin kuruluşu, Antalya Diplomasi Forumu Vakfı, Diyanet Akademisi konularında çalışılan teklifler hazır hale getirildi.

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi