Afrika’nın en büyük ülkesi Sudan’ın bölünmesiyle ortaya çıkacak yeni ülkenin adının ne olacağı, nasıl yönetileceği şu aşamada belli değil. Ancak bölünmenin 9 Temmuz’da gerçekleşmesi bekleniyor.
Bunun ardından da Cuba merkezli yeni hükümetin, yıllar süren ihmal ardından kapsamlı bir kalkınma programına ihtiyacı olacak.
Bölünme ardından güneyliler, kuzeydeki devlet dairelerindeki işlerinden ayrılmak durumunda kalacak. Ordunun yeniden bölünmesi, başta petrol olmak üzere ekonomik gelirlerin nasıl paylaşılacağının netleşmesi gerekecek.
Bölünme referendumu, bölgede 20 yıl süren iç savaşı sona erdirmek üzere 2005’te imzalanan barış antlaşmasının şartları arasındaydı.
Ömer el Beşir, referandum öncesi yaptığı açıklamalarda uzlaşmacı bir tutum benimsemiş, “Biz Hartum’da bizden istenen her şeyi sunmaya hazırız; teknik ya da lojistik destek, danışmanlık, uzmanlık, eğitim, vesaire. Güneyde yeni bir devlet kurulursa teknik, lojistik ve her türlü desteğe ihtiyaç duyacağını biliyoruz. Dünyada bunu sağlamaya bizden çok hakkı olan kimse yok” demişti.
Sömürge döneminden bu yana ayrı çizgilerde gelişen güney ve kuzey din, kültür, etnik köken açısından da farklı yapılarda.
Kuzeyliler ağırlıklı olarak Arap ve Müslümanken, güneyde Afrika kabileleri ve animizm inancını benimseyenler daha yoğun. (BBC)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…