Kategoriler: İklim KriziManşet

Son 400 yılın en yüksek sıcaklık rekoru Büyük Set Resifi’ni tehdit ediyor

Yazar:
Yeşil Gazete

Avustralyalı araştırmacılara göre, son on yılda resif çevresinde kaydedilen sıcaklıklar son 400 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Aşırı sıcaklıklar, son dokuz yılda beş kitlesel beyazlama olayına neden oldu.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, iklim değişikliğinin tetiklediği artan sıcaklıklar, bu doğal dünya harikasını “varoluşsal bir tehdit” altında bırakıyor. Wollongong Üniversitesi‘nden Prof. Helen McGregor, “Bilim bize Büyük Set Resifi’nin tehlikede olduğunu söylüyor ve bilimin rehberliğinde hareket etmeliyiz” dedi.

BBC’nin aktardığına göre; çalışma, mercan iskeletlerinden alınan örneklerle yapıldı. Mercanlar, yüzyıllar boyunca çevrelerinde yaşanan değişikliklere dair kimyasal ipuçları bırakıyor. Araştırmacılar, bu kimyasal verileri İngiltere Hadley Merkezi’nin tarihsel deniz sıcaklık kayıtları ile karşılaştırdı. Sonuçlar, son on yılın, Büyük Set Resifi etrafındaki sıcaklıkların son 400 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar mercan iskeletlerinin içinden alınan örnekleri inceledi. – Fotoğraf: Tane Sinclair-Taylor

Araştırmanın baş yazarı Dr. Benjamin Henley, “Ne yazık ki bu, resif için kötü bir haber” dedi.

Ancak küresel ısınmayı sınırlamak için birlikte hareket edilirse resifin ve diğer mercan resiflerinin mevcut durumlarını koruyarak hayatta kalabileceğini belirtti.

Mercanlar, belirli bir sıcaklık aralığında hayatta kalıp büyümeye adapte olmuştur ve oluşturdukları iskelet, diğer deniz canlıları için yaşam alanı sağlar.

‘Sıcaklıklar düşmezse, beyazlayan mercanlar toparlanma şansı bulamaz’

Mercanlar, içinde yaşayan ve onlara yiyecek sağlayan alglerle sembiyotik (ortakyaşar) bir ilişki içerisinde bulunuyor. Ancak deniz sıcaklıkları çok yükseldiğinde, mercanlar bu algleri dışarı atıyor ve beyazlaşıyor.

Dr. Henley, beyazlaşan mercanların zamanla kahverengiye döndüğünü belirterek “Eğer sıcaklıklar düşmezse, beyazlayan mercanlar toparlanma şansı bulamaz” diyor.

 

Büyük Set Resifi, şu anda UNESCO Dünya Mirası listesinde. Bilim insanları, bu araştırmanın UNESCO’yu ikna ederek resife “tehlike altında” statüsü verilmesini sağlayabileceğini umuyor.

Prof. McGregor, bu statünün dünya genelinde sorunun ciddiyeti hakkında güçlü bir mesaj göndereceğini belirtiyor ve şunları dile getiriyor:

“Ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Sadece politikayı bir kenara bırakıp harekete geçmeliyiz.”

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete
Etiketler: Manşet

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024