Plan kabul edilseydi Slovakya’nın, Yunanistan gibi ülkelerin batmasını önlemek için oluşturulacak fona 10 milyar dolar katkı taahhüdünde bulunması gerekiyordu.
Başbakan İveta Radicova oylamayı güvenoyuna dönüştürünce planının reddi üzerine görevinden istifa etti. Başbakan, Slovakya’nın yalnız kalmaması gerektiğini ini savunuyordu.
Mali İstikrar Fonu’nun oluşturulabilmesi için Euro bölgesindeki 17 ülkenin hepsi tarafından onaylanması gerektiğinden fonun geleceği belirsiz. Slovakya planın oylandığı son ülkeydi ancak kurulacak yeni koalisyon hükümetinin fikrini değiştirmesi mümkün.
Euro kullanan 17 ülkeden 16’sı 596 milyar dolarlık kurtarma fonunu onayladı. Ancak Slovakya’da, Yunanistan gibi işçi ücretlerinin daha yüksek olduğu ülkeleri kurtarmak için para yardımı yapılmasına güçlü bir muhalefet oluştu. Muhalefet, Slovakya’nın daha zengin ülkelerin borçlarını ödemesinin kabul edilemeyeceğini savunuyordu.
Öte yandan Atina’da uluslararası kredi kuruluşları Yunan hükümetinin son tasarruf önlemlerini onayladı. Bu durumda Yunanistan Kasım başında 159 milyar dolarlık yardım paketinin bir dilimini daha alacak ve temerrütten kurtulacak.
Avrupa para birimi euro’yu kullanan 17 ülkenin tamamının onayını gerektiren karar Slovak parlamentosunda ikinci kez reddedilmesi halinde, EFSF’nin genişletilmesi planı rafa kalkacak.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…