Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde (TBMM) görüşülen ve perşembe günü de Genel Kurul‘a gelmesi beklenen ‘Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi‘ne yönelik açıklama yapan İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) yapılacak düzenlemeyle çok ciddi hak ihlalleri yaşanacağını belirtti. Kanun teklifiyle ilgili açıklamalarda bulunan CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu da teklifin anayasaya aykırı olduğunu vurgulayarak, temel hak ve özgürlükleri daha da geriye götüreceğini söyledi.
Adalet Komisyonu‘nda gündeme alınan ve 19 Aralık 2o2o tarihinde aynı komisyonda görüşülmüş ve TBMM Genel Kurulu’na sevk edilmişti.
Kaboğlu, kanun teklifinin anayasa ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’ne aykırı olduğunun altını çizerek İçişleri Bakanlığı‘nın derneklere kayyım atama hevesinde olduğunu söyledi:
Öyle ki derneklere ilişkin maddeler, teklifin adına uygun düşen maddelerden daha uzundur. Derneklere ilişkin madde önerileri, dernek özgürlüğünün güvencelerini pekiştirmek şöyle dursun; Anayasa’ya ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’ne çok yönlü olarak aykırıdır. Belediyelere halk iradesini tanımadan kayyım atayan, muhalif belediyeler üzerindeki vesayet yetkisini kötüye kullanan İçişleri Bakanlığı, bu teklifle, derneklere de kayyım atama hevesini ortaya koymaktadır. Yine mal varlığına el koymaya ilişkin öneriler de, Anayasa madde 35 ve İHAS 1 no’lu Ek Protokol madde 1’e aykırılık teşkil etmektedir.
İHOP’un açıklamasında ise kanun teklifindeki son iki maddenin yürürlükte olduğu ve amaca yönelik sadece altı maddenin düzenlendiği belirtildi. Geri kalan 35 maddenin ise temel gerekçeyle doğrudan bir ilgisinin olmadığı söylendi.
Yardım Toplama ve Dernekler Kanunları‘nda yapılan değişiklikler ile mevcut dernek ve vakıfların yardım toplama faaliyetleri ve örgütlenme özgürlüğünün ciddi boyutlarda etkileneceği, sivil toplum kurumları devre dışı bırakılacağı vurgulandı. Teklifte yapılan düzenlemeyle şunların yaşanabileceği belirtildi:
Yapılan açıklamada, sivil toplum kuruluşlarına verilen fonların yasaklanabileceğinin altı çizildi:
İzin alınmadan toplanan yardımlara ise el konulabilecek:
İbrahim Kaboğlu, kanun teklifinin geri çekilmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi:
Anayasa’ya ve İHAS’a çok yönlü olarak aykırılık nedeniyle geri çekilmelidir. Derneklere ilişkin mevzuatla ilgili değişiklikler, İçişleri Komisyonu’nda ele alınmalı ve teklif, Adalet Komisyonu’na, teklif başlığına uygun düşen maddelerle sınırlı olarak yeniden yazılmak suretiyle getirilmelidir.”
İHOP tarafından da kanun teklifinin iptali için bir imza kampanyası hazırlandı. Şu ana kadar 38 dernek de kampanyayı imzaladı.
Destek vermek isteyen dernekler kampanyaya buradan ulaşabilir.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…