Televizyonlarda gösterilmeye başlanan bir dizide Kanuni’nin hayatına dair sahnelerin sağ muhafazakar kesimleri rahatsız etmesinden sonra benzer bir tepki bu sefer Kemalistlerden geldi. Kanuni dönemini anlatan ve SHOW TV’de yayınlanan Muhteşem Yüzyıl dizisi Saadet Parti taraftarı ağırlıklı bir grubun protestolarına yol açmış, yayıncı televizyon kuruluşu önünde gösteriler yapılarak dizinin afişleri yırtılmıştı.
Bugünlerde sinemalarda gösterilmeye başlanan bir başka filmin bu tartışmaları başka bir yöne çekmesi bekleniyordu. Saidi Nursi’nin hayatını anlatan Hür Adam filminin, özellikle Saidi Nursi’nin Mustafa Kemal’le karşılaşmasını gösterildiği sahnelerin nasıl bir tepki yaratacağı merak konusuydu. Sanat eserlerinde anlatılanların gerçek hayatı birebir örtüşmesinin gerekip gerekmediği kamuoyunda uzun bir süredir tartışılıyordu.
Bugünkü Milliyet gazetesinin haberine göre suç duyurusu dilekçesinde, Kasım 2010 tarihinde yayınlanan, Yalın Alpay tarafından kaleme alınan, Barış Keşoğlu tarafından çizimi gerçekleştirilen “Genç Mustafa” isimli bir çizgi romanda, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının resmedilerek anlatıldığı anımsatıldı.
Dilekçede, çizgi romanda, 1905 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde sarayda çavuşluk yapan bir görevlinin kendi ağzından anlatımına yer verilerek, saraya tutuklu olarak getirilen subay Mustafa Kemal’in sorguya alınması ve sonrasında ellerinin bağlanarak bir paşa tarafından yumruklanarak dövülmesi, yerde yatarken yüzünün tekmelenmesi ağzından burnundan kanlar dökülmesi, paşa önünde elleri bağlanmış yerde çömelmiş vaziyette bulunan Mustafa Kemal’in sopa ile dövülerek ağzından kanlar fışkırmasının resmedildiği aktarıldı.
Yine kitapta elleri bağlı olan Mustafa Kemal’in yüzüne aynı paşa tarafından yumruk atılması ve Mustafa Kemal’in yere düşerek duvara dayalı başından darbe almış ve burnu kanar vaziyette dövülmesinin resmedildiği anımsatılan dilekçede, “Ülkemizin kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk hiçbir resmi belgeye ve veriye dayanmayan tamamen kurgu/senaryo şeklindeki çizimlerle; Osmanlı sarayında yumrukla, sopayla dayak yiyen, işkence gören, kafası yerde tekmelenen bir aciz, zavallı konumunda resmedilerek küçük düşürülmüş ve aşağılanmıştır” denildi.
Dilekçede, Alpay ve Keşoğlu’nun, 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunu’nun 1. ve 2. maddeleri uyarınca; “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret ve sövme” iddiasıyla cezalandırılmaları talep edildi. (Milliyet, Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…