Sinpaş ekokırımına tepkiler büyüyor: Sinpaş’ın pervasızlığına karşı görevinizi yapın

Haber: Mehmet TEMEL

*

İSTANBUL – Marmaris Kızılbük’te mahkeme kararlarına rağmen devam eden, bölgedeki aktivistler tarafından faaliyetlerinin sürdürüldüğü görüntülerinin neredeyse her gün yayınlandığı SİNPAŞ GYO projesine karşı kamuoyunun tepkisi artıyor.

Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Koalisyonu üyesi çevre aktivistleri bugün İstanbul’daki Sinpaş binası önünde bir araya gelerek şirketin Marmaris’te sebebiyet verdiği ekokırıma karşı protesto gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Mehmet Temel

Sinpaş’ın Marmaris Kızılbük’de işlenmemiş herhangi bir suç bırakmamak yönünde, kararlılıkla ve pervasızlıkla yola devam ettiğinin aktarıldığı basın açıklamasında İdare Mahkemesi’nin, “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gereklidir, inşaat durdurulmalıdır” kararına işaret edilerek dün alınan Danıştay kararı hatırlatıldı.

Sinpaş’a Danıştay’dan ret: Devlete karşı toprağı savunuyoruz

“ÇED raporu olmadan bırakın inşaat yapmayı, tek bir çivi bile çakılmaması gerekirken 46 bin m2 inşaat alanıyla başlanan, sadece 4 yıl içerisinde sırayla, 117 bin m2, 122bin m2 ve 280bin m2’ye çıkarılan bu doğa katliamında mahkeme kararlarına da uymayarak suç işlenmeye devam ediliyor” denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Bu büyük suça yeni halkalar ekleniyor: İnşaatı durdurulan projede satış işlemleri devam ediyor. Büyük reklam kampanyaları da, tüm hızla sürdürülüyor.”

Fotoğraf: Mehmet Temel

Durdurulan, şu anda yok hükmünde olan bir projeden insanlara devre mülk satmanın açık aleni bir suç olduğunu duyurmak için eylem gerçekleştirdiklerini belirten aktivistler “İnsanlara bilgi verilmeden, yanıltılarak satış yapıldığını izliyoruz. Yeni mağduriyetler yaratılma ihtimaline karşı harekete geçmeyen sorumlu kurumlara, suça ortak olduklarını duyurmak için buradayız” dedi.

Şirket yönetimi ve yetkilileriyle ilgili bilerek ve isteyerek insanlardan bilgi sakladıkları, yanılttıkları için suç duyurusunda bulunduklarını duyuran çevre aktivistlerinin basın açıklamasında şunlar aktarıldı:

“Bu sürece hemen müdahale etmezlerse başta, SPK, BİST, Rekabet Kurumu ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere tüm ilgili kamu kurumu yöneticileriyle ilgili suça göz yummaktan dolayı suç duyurusunda bulunacağımızın da bilinmesini istiyoruz.

Fotoğraf: Mehmet Temel

Birçok mecrada yapılan reklamların an itibariyle büyük bir yanıltmayı içerdiğine dikkat çekiyor, mahkeme kararına dayanılarak tüm bunların durdurulmasını talep ediyoruz. Gerçekleşmesi yasal olarak olanaksız olan bu projeye yatırım yapmak isteyen yurttaşlarımızı da bu suça ortak olmamaları, sonuç olarak uğrayacakları maddi kayıplar nedeni ile de mağdur olmamaları için uyarıyoruz.

Sinpaş’ın ‘ben her şeyi yaparım, her türlü kaynağı sınırsızca, fütursuzca tüketirim, ekosistemi geri dönülemeyecek şekilde tahrip ederim, karbon yutak alanlarını tüketirim, yaptıklarımın iklim krizini derinleştirmesini umursamam, ben paramı kazanmaya bakarım’ yaklaşımı yok hükmündeki projede satış yaparak devam ediyor.

Sinpaş’ın, ‘tüm bunların bedelini kimin, neyin, nasıl ödediği, yer yüzünün, halkların nasıl etkilendiği zerre umurumda olmaz, nasıl olsa tüm bedeli onların üzerine yıkarım’ pervasızlığına ve ilgili suça dur demek için SPK, BİST, Rekabet Kurumu ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere tüm ilgili kamu kurumu yöneticilerine ‘görevinizi yapın’ diyoruz.”

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete