Sinop’ta nükleer santral projesi için Ankara’da yapılan İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısı’nı izlemek üzere başkente giden STK temsilcilerinin bir kısmı toplantıya alınmadı. Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, bu durumu protesto ederek, “Halkın ÇED ile ilgili bütün süreçlerin dışında bırakıldığını” belirtti. Toplantıya alınmayan NKP bileşeni temsilcileri, Sinop Belediye Başkanı ve milletvekillerinin katılımı ile Elektrik Mühendisleri Odası’nda (EMO) bir basın toplantısı düzenleyerek, IDK Toplantısı’nın meşru olmadığını kaydetti.
Sinop Nükleer Santrali, Türkiye’nin ikinci nükleer projesi. 4,560 MWe kurulu gücündeki santralin Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından kurulan EUAS International ICC Merkezi, Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından, Abalı Köyü’nün İnceburun mevkiinde kurulması planlanıyor.
Ekoloji Birliği‘nin aktardığına göre, projenin çevresel etkilerinin değerlendirildiği İDK Toplantısı, İller Bankası Sosyal Tesisleri’nde sabah saatlerinde başladı. Toplantının ilk bölümüne NKP Sinop Sözcüsü Zeki Karataş, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Aziz Konukman katıldı. Nükleer santrallerin enerji ihtiyacından çok siyasi ve politik bir karar olduğuna dikkat çeken nükleer karşıtları, halkın görüşleri alınmadan düzenlenen toplantının “yok hükmünde” olduğunu belirtti.
Komisyon toplantısının ikinci bölümünde ise komisyon üyelerinin dışında NKP Yürütme Kurulu adına sadece NKP Sinop Temsilcisi Zeki Karataş ve milletvekilleri ile Sinop Belediye başkanlarının katılımına izin verilirken, diğer NKP bileşenleri temsilcilerinin salona girmesine izin verilmedi. Bunu protesto eden nükleer karşıtları toplu halde salonu terk etti.
İDK toplantıları ÇED raporları sürecinde önemli bir aşama. Halkın katılımı ile yapılması gereken “Halkın Bilgilendirilmesi” toplantısının ilk aşama olarak gerçekleştirilmesi gerekirken, ikinci aşama olarak da Ankara’da yapılan İDK toplantılarında ÇED ile ilgili “nihai karar” veriliyor.
Ancak, 6 Şubat 2018’de yapılan Halkın Katılımı Toplantısı’na da halkın katılımının engellendiğini anlatan nükleer karşıtları, dünkü toplantıya katılımın da engellenmesiyle, ÇED süreçlerinin hukuk dışına çıkarak işletilmeye çalışıldığını söyledi.
Bunun üzerine EMO Genel Merkezi’nde toplanan NKP bileşenleri temsilcileri, İDK Toplantısı gündemiyle bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, NKP Yürütme Kurulu adına Erhan Karaçay, EMO Yönetim Kurulu yazmanı İbrahim Saral, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, CHP milletvekilleri Orhan Sarıbal, Barış Karadeniz, HDP milletvekili Murat Çepni, Prof. Dr. Aziz Konukman, Mersin NKP sözcüsü Aycan Özkan ve Sinop NKP sözcüsü Zeki Karataş, Sinop NKP üyeleri; Bülent Küçük, Erkan Kabal, Fuat Aydın, Murat Şahin, Mine Batur, Leyla Yurteri, Mersin NKP’den Yusuf Üçay, Avukat Mehmet Horuş, Ekoloji Birliği’nden YK üyesi Adem Çiftçi ve çok sayıda nükleer karşıtı yurttaş katıldı.
Toplantıda konuşan Sinop Belediye Başkanı Ayhan, geçtiğimiz şubat ayındaki Halkın Katılımı Toplantısı’nda da halkın kendine yer bulamadığını hatırlatarak “Bugün yaşadığımız durum da aynı. Halkın tamamının geleceğini ilgilendiren bir toplantıya halk değil de halkı temsilen sadece Sinop Belediye Başkanı’nın çağrılması sürecin bir oldu bittiye getirildiğini gösteriyor. Bu toplantıyı gayrimeşru sayıyoruz” dedi.
Siyasal iktidarın Sinop halkının itirazlarına rağmen santral kurma inadında direttiğine dikkat çeken Ayhan, “Baskılara boyun eğmeyeceğiz. Sinop halkı, Sinop çocukları ve geleceğimiz için mücadelemize devem edeceğiz” diye konuştu.
CHP’li Karadeniz ise şunları söyledi: “Nükleer inadından vazgeçmeyen iktidar, sürekli olarak Sinop halkının nüfusunun az olduğuna bahsediyor. Herhangi bir kaza durumunda ölen insanların sayısının az olacağını düşünüyorlar. Bizler, Sinop’ta nükleer santral istemiyoruz. Cesedimizi çiğnemeden nükleer santral kurdurmayacağız. Türkiye’de yol bitti, beton bitti, sıra enerjiye geldi. Kendi ceplerini dolduracaklar. Ülkenin cebinden artık elinizi çekin. Ülkemizin nükleere değil, çok daha güzel yatırımlara ihtiyacı var.”
HDP Milletvekili Çepni ise, halktan izole alanlarda, lobilerle kapalı kapılar ardında gizli kapaklı düzenlenen toplantıları kabul etmediğini belirterek, ülkeyi zehir deposuna benzetti. İzmir Gaziemir’deki nükleer atıkları hatırlatan Çepni, iktidarın santral kararının politik bir karar olduğunun altını çizdi.
Hükümetin enerji politikalarını eleştiren CHP milletvekili Sarıbal “Kurulu güç yeterli olmasına rağmen bir süreç yürütülüyor. Belli ki birileri para kazanacak.Saray ile yabancı şirketlerin arasındaki pazarlık yeni değil, yabancı şirketlerin derhal ülkemizden gitmesini istiyoruz” dedi; yatırımların yenilenebilir enerjiye yapılması gerektiğini kaydetti.
NKP Mersin Dönem Sözcüsü Aycan Özkan, Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santral çalışmaları ve çevreye verdiği zararlara ilişkin bilgi aktarırken, Prof. Dr. Konukman, nükleer santralların dünyada enerji projesi olarak değerlendirilmediğine dikkat çekerek, toplumsal yararı olmayan projeden vazgeçilmesini istedi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…