Kategoriler: Dış Köşe

Şili “Aferin” aldı – Emine Zehra Miranda

Yazar:
Konuk Yazar

Latin Amerika’nın Pasifik Okyanusuna şerit gibi upuzun kıyısı olan Şili’den 3 bin 700 km.uzaktaki Paskalya Adası dünyanın en zengin deniz barınağı olarak tanınıyor. Uluslararası çevre kuruluşlarının göz bebeği sayılan bu adanın karasu yataklarında ancak ansiklopedilerde aranırsa adı bulunacak binlerce türde, değişik, bitki ve deniz canlısı yaşıyor.

Özellikle, Okyanusların deniz taşıtları tarafından sintine boşaltımıyla kirletilmesi yüzünden Paskalya Adasının deniz yatakları bir süreden beri alarm veriyordu.

Şili’nin Sosyalist Parti destekli, 2.dönem başkanlığını yapan kadın Cumhurbaşkanı Michelle Bechelet‘in girişimleriyle Paskalya Adası ülke gündemine alındı.

7 bin civarında yerli halktan nüfusu olan 170 km.kare genişliğindeki adanın yedi yüz km’lik karasuları, bundan böyle tamamen koruma altında tutulacak. İnsanlığa ait doğal koruma alanı ilan edilen bu bölge nedeniyle Şili’yi tüm uluslararası örgütler ve elbette, bu arada, çevreciler alkışladı.

Yasadışı avlanmak bir yana, her türden avlanmanın yasaklanacağı bu alan dünya üniversitelerindeki bilim adamlarına açılacak ve araştırma enstitüleri hızla kurulacak. Şili’nin bu girişimi üzerine dünyanın sayılı deniz kuvvetlerinden birisine sahip bulunan Ordusu, derhal bölgede tedbir aldı. Yerli halk tarafından Rapa Nui olarak adlandırılan Paskalya Adası’na seyahatler de bundan sonra gözetim altından tutulacak.

Dışişleri Bakanı Heraldo Muňoz, Birleşmiş Milletler kararına imza koyan ülke sorumluluğu taşıyarak, yerli Okyanusya halkının yaşadığı adada alınan bu kararın hukuki varlığını ve haklılığını ispatlamak üzere, şu sıralarda yoğun temaslar yapıyor.

Öte yandan deniz dibinde birçok maden yatağı ve hatta petrol bulunduğu iddiasıyla projeyi karalamak üzere Şili’yi suçlayanlar da çıkmakta gecikmedi.

Bu iddia sahiplerine bakılırsa, bölgeyi abluka altına aldıktan sonra Şili denizaltı maden araştırmalarına hız verecekti. Bu yöndeki haberlerin yayılması üzerine Başkent Santiago’daki Şili hükümet sözcüleri ¨Bütün bunlar aldığımız kararın ruhuna uymayan, saçma sapan haberlerdir!¨ diyerek, girişimin samimiyetini ve haklılığını bir kez daha vurguladı.

Hatırlanacağı gibi Paskalya Adası, aynı zamanda binlerce yıllık dev insan başı heykellerine de evsahipliği yapıyor. Moai adını taşıyan, herbiri en az 10 metre yüksekliğinde ve takriben 80 ton ağırlığındaki taş yontuların 2 ila 3 bin yıl önce, farklı zamanlarda, yerli halk tarafından yapıldığı da biliniyor.

Emine Zehra Miranda – Acikgazete.com

Paylaş
Yazar:
Konuk Yazar

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024