Kategoriler: Kültür-SanatManşet

Sigur Ros’un Valtari projesinde sona yaklaşıldı

Dünyaca ünlü İzlandalı post-rock grubu Sigur Ros’un mayıs ayında piyasaya çıkardığı son albümü “Valtari”de yer alan parçaların video klipleri için başlattığı ‘The Valtari Mystery Film Experiment’ projesinde sona yaklaşıldı.

Proje kapsamında “Valtari”de yer alan her bir parçanın video klibi farklı bir yönetmene çektiriliyor. Grup üyeleri parçayı yönetmene dinlettikten sonra aklına ne gelirse gelsin filme dahil etmesini istiyor ve bu konuda yönetmeni tamamen özgür bırakıyorlar.

Grubun basçısı Georg Holm proje ile ilgili; “Hiçbir zaman müziğimizi önceden programlanmış duygusal bir yaklaşımla oluşturmadık. Kimseye nasıl hissettiğimizi veya ondan ne alması gerektiğini söylemek istemedik. Filmlerde olduğu gibi, yönetmenin ne ile ortaya çıkacağı konusunda kimsenin bir fikri olmuyor. Onların hiçbiri bir diğerinin ne yaptığını bilmiyor. Bu sebeple ilginç bir deneyim olacağını umut ediyorum.” şeklinde konuşuyor.

Şu ana kadar albümde yer alan 8 parçanın  6’sına klip çekildi ve sosyal medyada paylaşıldı. Şimdiye kadar klibi çekilen parçalar ile seçilen yönetmenler ise şöyle. Parça ve yönetmen isimlerine tıklayarak klibi izleyebilirsiniz.

FILM #1: ÉG ANDA BY RAGNAR KJARTANSSON

Yönetmenliğini Ragnar Kjartansson’un yaptığı ilk film, albümdeki ‘Eg Anda’ şarkısına çekildi. Kjartansson filmini ‘tarihteki ilk amacı olan pop videosu’ olarak tanımlıyor.

FILM #2: VARÚÐ BY INGA BIRGISDÓTTIR

İkinci filmin yönetmeni Inga Birgisdóttir, İcelandic Academy of Art mezunu. Sigur Ros gibi İzlandalı olan Inga, daha önce grubun albüm kapaklarını ve bir kaç tane şarkının videosunu yapmıştı. Bir filmden çok hareketli görüntüler ve resimlerden oluşturduğunu söylüyor çalışmasını ve ekliyor yönetmen; ‘filmin tamamını izlemeseniz de olur.’

FILM #3: FJÖGUR PÍANÓ BY ALMA HAR’EL

Daha önce Beirut için de video çekmiş olan Alma Har’el doğma büyüme İsrailli bir yönetmen. Belgesel alanında ödülü bulunan Alma, genelde modern danslar ve manzaralar üzerine çalışan bir sanatçı. Kendisine buradan (almaharel.com) ulaşmak mümkün. Projenin en etkileyici videolarından birinin yönetmeni olarak ‘Bana göre, bir şeyler elde etmek için başkalarına acı çektirmemek nedir bilmemek ile alakalı bir film.’ diyor Alma Har’el.

FILM #4: REMBIHNÚTUR BY ARNI & KINSKI

Sevginin devrimci gücüne inananlardansanız bu tam sizlik.  Arni & Kinski’nin Sigur Ros ile olan ilişkisi aslında çok öncelere dayanıyor. Grubun glósóli, hoppípolla gibi şarkılarının videolarını bu ikili yönetmiş.

FILM #5: ÉG ANDA BY RAMIN BAHRANI

Ramin Bahrani, sayısız ödüle sahip ünlü bir yönetmen. Pek çok festivale katılan yönetmenin hem uzun metraj hem de kısa film alanında bir çok çalışması bulunuyor. Yeni filmi ‘at any price’ bu yıl vizyona girecek büyük bir yapım. Kendisini işleriyle tanımlamayı başaranlardan. K

FILM #6: VARÚÐ BY RYAN MCGINLEY

Ve geldik şimdiye kadar yayınlanmış filmlerin sonuncusuna. New Yorklu yönetmen Mcginley,  Inga Birgisdóttir ile aynı şarkıya film çekmiş fakat müzik dışında filmler arasında herhangi bir benzerlik bulunmuyor. Bu film ile New York sokaklarına çocuk masumiyeti kazandırmak istediğini söyleyen yönetmen, film dışında pek çok görsel sanat alanında da işler üretiyor.

(bantmag.com, Yeşil Gazete)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi