Yerel

SES: Mardin’de koronavirüsle enfekte olan sağlık çalışanı sayısı 600’e ulaştı

Mardin koronavirüs salgınıyla baş etmekte zorlanıyor.

Geçen Temmuz’da “salgının kontrolden çıktığı” yolunda açıklama yapan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şubesi 200 sağlık personelinin ise enfekte olduğunu duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından henüz bir buçuk ay dahi geçmedi, ancak bugün Mardin Tabip Odası (MTO) ile SES‘in verilerine göre, kentte Covid-19’a yakalanan sağlık çalışanlarının sayısı 600 civarına ulaşmış durumda.

Sayının Kurban Bayramı‘nın ardından ikiye katlandığı belirtiliyor. Bayram öncesi vaka sayısındaki genel artış ise yüzde 20 civarında.

‘Karantina yedi güne indirildi’

Mezopotamya Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan SES Mardin Şube Sekreteri Ahmet Özen, kentte toplam vaka sayısının 11 bine ulaştığını, sağlıkçıların ise üçte birinin enfekte olduğunu söylüyor:

Çalışan birimlerin tamamında Covid-19’u geçirmeyen neredeyse yok. Enfekte durumu halen devam etmekte. Sağlık emekçilerinin iş yükü artmakta. Bunun dışında topluma 14 gün uygulanan karantina süreci sağlıkçılarda yedi güne indirilmiş durumda. Yedi günden sonra tekrar test yapılıp, negatif gelirse tekrar çalıştırılıyor.

‘Tüm hizmetler bir arada yürütülüyor’

Salgına karşı alınan tedbirlerin maske takmanın ötesine geçmediğini ifade eden Özen’in aktardığına göre, birinci basamak hizmetleri de yarı oranında azaldı:

Bağışıklama hizmetlerinin geri kaldığını söyleyebiliriz. Pandemi hastanelerinin ayrılmaması hem ikinci basamak hem birinci basamak hem de Covid-19 hizmetlerinin aynı birimlerde yürütülmesi başka sağlık sorunlarından kaynaklı hastanelere başvuran hastaların da enfekte olmasına sebep olmakta. Yığılmalara sebep olmakta.

SES‘ten daha önce yapılan açıklamada, diğer illerin sağlık örgütlerinden alınan bilgiler doğrultusunda vaka sayısının açıklananın çok daha üzerinde olduğu belirtilmiş, filyasyon çalışmalarının etkinliğini yitirmiş olduğu ifade edilmişti.