Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şubesi, koronavirüs salgınının kentteki son durumuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada ildeki toplam vaka sayısının beş binin üzerine çıktığı ve hastaları başka ile göndermek durumunda kaldıkları belirtildi.
‘Normalleşme’ sonrası salgın yönetiminin kontrolden çıktığı belirtilen açıklamada “Mevcut haliyle pandemi hastanesi ilan edilmeyen hastanelerde bile Covid-19 vakalarının yatışı yapılmaktadır. Hastanelerdeki servis ve yoğun bakımların neredeyse tamamı dolmuş ve artık hastaların başka illere sevk edilmesi söz konusudur” denildi.
Açıklamada hastanelerdeki yoğunluğun hem insanlara verilen sağlık hizmetinin kalitesini düşürdüğü söylendi. Sağlık personeline yönelik koruyucu donanımların temininde de sorunlar yaşandığı belirtilen açıklamada “enfekte olan sağlıkçı sayımız da 200’ü bulmuştur” ifadeleri kullanıldı.
Günlük vaka sayısının günlük ortalama 150 olduğu belirtilen açıklamada “Ancak, biliyoruz ki gerçek vaka sayısı tespit edilenin çok üzerindedir ki bu gerçeklik sadece Mardin için değil tüm ülke için geçerlidir” denildi.
Açıklamada diğer illerdeki sağlık emekçileri örgütlerinden aldığı bilgilere göre sadece bölgedeki vaka sayısının binin üzerinde olduğunu tespit ettikleri günlerde dahi ülkede toplam bin vaka açıklandığı belirtildi:
Sağlık Bakanlığı tarafından günlük verilen tablodaki vaka sayılarının sadece hastaneye yatışı yapılan vaka sayısı olabileceği konusunda ciddi tespitlerimiz var.
“Ayrıca, özünde vakaların kaynağını bulmaya yönelik yapılması gereken filyasyon çalışmaları da maalesef ki etkinliğini yitirmiş durumdadır. Tespit edilen temaslılara test uygulanmayıp, kişiler sadece karantinaya alınmaktadır.
Filatosyon çalışmalarının da artık etkili bir şekilde yapılmadığı söylenen açıklamanın devamında yetkililere şu çağrıda bulunuldu:
Bir kez daha yetkililere sesleniyoruz. Alınan önlemler ekonomik ve politik kaygılardan öte bilimsel verilere göre yürütülmeli, ekonomi değil halkın sağlığı öncelenmelidir. Bilgiler şeffaf ve açık bir şekilde paylaşılmalıdır. Halkın ‘evde kal’ çağrılarına ve karantina şartlarına uyması için iktidarın gerekli ekonomik düzenlemeleri yapması gerekir ki bu zaten sosyal devlet olmanın bir gereğidir.
İl pandemi kurullarının, verileri ve mevcut durumu il düzeyinde günlük açıklayarak halkı bilgilendirmesi ve halkın salgın ile mücadeleye katılımını sağlaması gerekir. Sağlık emekçilerinin ve halkın katılımının sağlanmaması doğru ve yeterli önlemlerin alınmamasına, vaka ve ölüm sayılarının daha da artmasına neden olacaktır.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…